La Casa de Vaggel – Ίδιοι άνθρωποι και στην υπόθεση «Noor 1»

La Casa de Vaggel – Ίδιοι άνθρωποι και στην υπόθεση «Noor 1»

Ένας χρόνος από τότε που ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Βαγγ. Μαρινάκη και στους συνεργάτες του Ν. Συντυχάκη, Βαγγ. Μπαϊρακτάρη και Ηλ. Τσακίρη για το ναρκόπλοιο

Τον Μάρτιο του 2018 και ύστερα από πολύμηνη έρευνα η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ειρήνη Τζίβα προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τουΕυάγγελου Μαρινάκη και τριών συνεργατών του για κακουργήματα τα οποία συνέδεε με την υπόθεση του πλοίου «Noor 1».

Oι τρεις συνεργάτες του εφοπλιστή που κατηγορούνται μαζί του είναι ο Νίκος Συντυχάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας του Ευάγγ. Μαρινάκη Capital Ship Management, ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης και ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης.

Μάλιστα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε διατάξει να ανατεθεί η περαιτέρω διαδικασία σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Από τότε έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη δεν έχουν εξεταστεί βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης. Η δικογραφία χρεώθηκε αρχικά στην ανακρίτρια Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία δεν πρόλαβε καν να ασχοληθεί καθώς πολύ σύντομα μετατέθηκε και η υπόθεση ανατέθηκε στην Ιωάννα Μάντακα.

Αμέσως, άλλωστε, μετά την άσκηση των διώξεων οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν αιτήσεις προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας την ακυρότητα όλης της προδικασίας.

Οι αιτήσεις εντέλει απορρίφτηκαν, ενώ πρόσφατα υπήρξε και μια σκέψη να οριστεί, λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών, ειδικός εφέτης ανακριτής προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα με ταχύτητα, κάτι που όμως δεν κατέστη εφικτό καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από δικαστικούς λειτουργούς του Πειραιά.

Η κατηγορία και οι συνομιλίες

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη που έχει ασκηθεί είναι για:

«Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επι- διώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, της διεύθυνσης της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 187 ΠΚ, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος των δραστών υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ». Tα αδικήματα φέρεται ότι τελέστηκαν από 01-01-2012.

Στη δικογραφία συσχετίστηκαν και νομιμοποιημένες τηλεφωνικές συνομιλίες εμπλεκομένων, ενώ έχει παραγγελθεί στην ανάκριση να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνομιλίες που συσχετίστηκαν είχαν, μεταξύ πολλών άλλων, καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ το… 2012 με αφορμή τη διερεύνηση στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων του περιβόητου «Κοριόπολις».

Σε αυτές όμως ακούγονταν και συνομιλίες για ένα καράβι και δουλειές με πετρέλαια, ενώ κάποια από τα πρόσωπα που αναφέρονταν σε αυτές τις δραστηριότητες δύο χρόνια αργότερα συνελήφθησαν για την ιστορία του «Noor 1» και κάποια άλλα διερευνώνται τώρα.

Ακούγονται, π.χ., οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες, ο πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης και ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης να κανονίζουν δουλειές με τόνους πετρέλαια και τσιγάρα, που γίνονταν με πλοία στο εξωτερικό. Μάλιστα σε κάποιες από τις συνομιλίες όσα ακούγονται παραπέμπουν σε λαθρεμπόριο πετρελαίου. Σε αυτές τις καταγραφές ακούγεται και ο Ν. Συντυχάκης να συνομιλεί με καταδικασμένο σήμερα για το «Noor 1».

Ακούγονται όμως και άλλα πρόσωπα, όπως π.χ. ο Βαγγ. Μαρινάκης να συνομιλεί με Κοτσώνη και Συντυχάκη αλλά και με τρίτα, μη ελεγχόμενα για το «Noor 1» πρό-

Όσα ακούγονται στις συνομιλίες που έχει καταγράψει η ΕΥΠ παραπέμπουν σε λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Σ’ αυτές ο Συντυχάκης συνομιλεί με καταδικασμένο για το «Noor 1»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter