La Casa de Vaggel: Ο πανταχού παρών λαλίστατος Νίκος Συντυχάκης

La Casa de Vaggel: Ο πανταχού παρών λαλίστατος Νίκος Συντυχάκης

Ο στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη εμφανίζεται να συνομιλεί με πρόσωπα-κλειδιά σε όλες τις δικογραφίες από το «Noor 1» έως τον ξυλοδαρμό Τζήλου

O Nίκος Συντυχάκης είναι πραγματικά ξεχωριστή περίπτωση. Είναι ο στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη που εμφανίζεται να είναι μέσα σε όλα και ο οποίος πλέον κατηγορείται, όπως και ο εφοπλιστής, για τη ζοφερή υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1». Ο άνθρωπος που το όνομά του φιγουράρει και στη δικογραφία για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του διαιτητή Τζήλου, όχι ως κατηγορούμενου αλλά ως ενός από τους συνομιλητές το κρίσιμο χρονικό διάστημα με έναν από τους φερόμενους ως δράστες, όπως και με άλλα πρόσωπα ο ρόλος των οποίων είναι υπό διερεύνηση, εμφανίζεται λαλίστατος γενικότερα.

Πριν από χρόνια είχε καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ να μιλά συνεχώς σε επίμαχες ημερομηνίες με τους καταδικασμένους πρωτοδίκως για το «Noor 1». Από τον επίσης καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό σε ισόβια Μάκη Γιαννουσάκη είχε αναφερθεί ως αυτός που κουβαλάει μαύρο χρήμα. Μάλιστα ο Ν. Συντυχάκης είχε πιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2014 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 622.000 ευρώ, αδήλωτα, σε μια βαλίτσα. Ο ίδιος, αν και παλιό στέλεχος της Capital του Βαγγ. Μαρινάκη, εμφανίστηκε να μην έχει γνώση ότι έπρεπε να δηλώσει το… ευτελές ποσό το οποίο αρχικώς κατασχέθηκε.

Αξίζει να δούμε τι υποστήριξε ο ίδιος στο απολογητικό του υπόμνημα που είχε υποβληθεί στην Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος στις 14.10.2014.

Τα λεφτά της Capital

«Στις 23/9/2014 επέστρεφα από επαγγελματικό ταξίδι στη Φουτζέιρα. Κατά τη διαδρομή μου από τον χώρο παραλαβής αποσκευών προς την έξοδο υπάλληλος του τελωνείου με ρώτησε αν είχα χρήματα κι αμέσως του δήλωσα ότι έφερα μαζί μου ως προσωπικά μου χρήματα 5.000 ευρώ, ενώ αυθορμήτως παρέδωσα τη χειραποσκευή μου με τα χρήματα. Εν συνεχεία εξήγησα πως τα επιπλέον χρήματα ήταν της Capital Ship Management και κατέθεσα επιστολή του ναυτικού πράκτορα του πλοίου “Μiltiadis Junior” που τελεί υπό τη διαχείριση της Capital η οποία πιστοποιεί την προέλευση των χρημάτων που δεσμεύτηκαν…». Στη συνέχεια δε υποστήριξε ότι είχε την εσφαλμένη πεποίθηση πως δεν όφειλε να δηλώσει τα χρήματα της ναυτιλιακής. Την επομένη ο τότε πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης πιστοποιούσε προς το τελωνείο ότι δεν υπήρχε ζήτημα μαύρου χρήματος και παρήγγειλε προς το τελωνείο για τις δικές του ενέργειες. Επιβλήθηκε έτσι το ανάλογο διοικητικό πρόστιμο και τα υπόλοιπα χρήματα επιστράφηκαν στην Capital.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Τον Ν. Συντυχάκη είχε κατονομάσει σε μια από τις μυστικές καταθέσεις του (αυτές που πήρε πίσω) ο ισοβίτης Γιαννουσάκης. Μιλώντας τον Ιούλιο του 2015 στον αξιωματικό του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, είχε αναφερθεί σε συνεργασία Συντυχάκη και Κοτσώνη σχετικά με λαθρεμπορία πετρελαίου. Ο Αιμίλιος Κοτσώνης, πρώην παράγοντας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είναι επίσης καταδικασμένος πρωτόδικα σε δεκαετή κάθειρξη με αναστολή για το «Noor 1».

Σύμφωνα με όσα είχε πει τότε ο Μ. Γιαννουσάκης, η λαθρεμπορία γινόταν ως εξής: ποσότητες πετρελαίου παρακρατούνταν από τους ναυλωτές της Capital και στη συνέχεια πωλούνταν στην εταιρεία Horizon με τη συνδρομή του καταδικασμένου σε ισόβια για το «Noor 1» Γεώργιου Μπουρδούμπαλη.Ο Γιαννουσάκης χαρακτήριζε τον Συντυχάκη «αρωγό» και «απαραίτητο» στην επίτευξη του στόχου, που ήταν η παράδοση του πετρελαίου χωρίς ελλείμματα στους ναυλωτές. Καθώς «ο Συντυχάκης ή χρημάτιζε τους επιθεωρητές που μετρούσαν τις ποσότητες των καυσίμων που παραλαμβάνονταν – παραδίδονταν ή διενεργούνταν κατόπιν εντολών του τεχνικές πρόσμειξης του καυσίμου με το γλυκό νερό».

Τηλεφωνήματα επί «Noor 1»

Το όνομά του εμφανίζεται και στην έκθεση ανάλυσης επικοινωνιών της ΕΛΑΣ για την υπόθεση του ναρκόπλοιου. Με δικαστικά βουλεύματα πραγματοποιήθηκε άρση του απορρήτου του επικοινωνιών για ορισμένους από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση κατά το χρονικό διάστημα 21 Απριλίου – 21 Ιουνίου 2014.

Ο Ν. Συντυχάκης, το τηλέφωνο του οποίου είναι καταχωρημένο και στην Capital, εμφανίζεται να συνομιλεί με πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Οπως προκύπτει από τα διαγράμματα που περιλαμβάνει η έκθεση, στις 7 Ιουνίου 2014, την ημέρα δηλαδή του κατάπλου του ναρκόπλοιου στην Ελευσίνα, έγιναν πέντε τηλεφωνήματα μεταξύ Συντυχάκη και Κοτσώνη, όπως και δύο τηλεφωνήματα μεταξύ Συντυχάκη και Γιαννουσάκη. Στις 12 Ιουνίου 2014, την ημέρα των πρώτων συλλήψεων μετά την έφοδο και τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών σε αποθήκες στο Κορωπί και σε βίλα στη Φιλοθέη, εντοπίζονται έξι τηλεφωνήματα μεταξύ Κοτσώνη και Συντυχάκη και ακόμη ένα μεταξύ Συντυχάκη και Γιαννουσάκη. Στις 21 Ιουνίου 2014, όταν συλλαμβάνεται το πλήρωμα του «Noor 1», καταγράφονται 14 τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Συντυχάκη και Κοτσώνη, ενώ ακόμη οκτώ καταγράφονται μεταξύ Συντυχάκη και Παντελή Καλαφάτη. Ο τελευταίος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Και στο «Κοριόπολις»

Ο Ν. Συντυχάκης έχει την τιμητική του και στις «καυτές» συνομιλίες κατηγορουμένων για την υπόθεση του «Noor 1» που είχαν καταγραφεί σε ανύποπτο χρόνο, το 2012, στο πλαίσιο διερεύνησης άλλης υπόθεσης, του περιβόητου «Κοριόπολις», και πλέον έχουν συσχετιστεί με το υπόλοιπο υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη, του ίδιου του Συντυχάκη, του Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη.

Ο Ν. Συντυχάκης ακούγεται π.χ. να μιλά με πρόσωπο που σήμερα είναι καταδικασμένο για το «Noor 1».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter