Λα Πάλμα: Συνεχίζει να ρέει η λάβα – Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους υπό το φόβο τοξικού αερίου

Λα Πάλμα: Συνεχίζει να ρέει η λάβα – Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους υπό το φόβο τοξικού αερίου

Περίπου 6.000 από τους 80.000 ανθρώπους που ζουν στο νησί Λα Πάλμα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους  ενώ υπολογίζεται πως μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από αυτό καθώς οι αρχές προειδοποίησαν ότι η λάβα που ρέει στη θάλασσα θα μπορούσε να απελευθερώσει τοξικό αέριο.

Πάνω από 160 σπίτια έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από την έκρηξη με τη λάβα να συνεχίζει να ρέει κοντά στη θάλασσα. Η ανάμειξη της λάβας ωστόσο με το νερό προκαλεί έντονες ανησυχίες αφού η ομάδα κρίσης του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης των Καναρίων Νήσων (Pevolca) προειδοποιεί πως μπορεί η ανάμειξη αυτή να δημιουργήσει «εκρήξεις και εκπομπές τοξικών αερίων».

 

«Η λάβα ρέει προς τη θάλασσα και είναι κάπως απρόβλεπτη η πορεία της», εξήγησε ο δήμαρχος του Ελ Πάσο, Σέρχιο Ροντρίγκεζ, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Το λοφίο ατμού που προκλήθηκε από την έκρηξη μπορεί να προκαλέσει πτώση υδροχλωρικού οξέος και μικρών σωματιδίων ηφαιστειακού γυαλιού, αν και δεν είναι σαφές πότε θα συμβεί αυτό.

Εν τω μεταξύ, περίπου 360 τουρίστες εγκατέλειψαν το νησί μετά την έκρηξη και μεταφέρθηκαν στο κοντινό νησί της Τενερίφης με βάρκα τη Δευτέρα.

 

Έως σήμερα το πρωί, η λάβα είχε καλύψει έκταση 1.030 στρεμμάτων.

Το ηφαίστειο εξερράγη την Κυριακή, αφού το Λα Πάλμα, το βορειοδυτικότερο νησί στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, είχε σειστεί από χιλιάδες δονήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Λάβα εκτινάχθηκε σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον αέρα, με αποτέλεσμα να καούν δασικές εκτάσεις ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων κινήθηκαν προς τον ωκεανό σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter