La tomatina: Ο τοματοπόλεμος που έγινε θεσμός στην Ισπανία (Video)

La tomatina: Ο τοματοπόλεμος που έγινε θεσμός στην Ισπανία (Video)

Η “La Tomatina” είναι ένα φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου στη πόλη Μπουνιόλ της Ισπανίας και αποτελεί πόλο έλξης για πάνω από 22.000 Ισπανούς και τουρίστες. Φέτος, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό το βλέμμα 740 αστυνομικών και πυροσβεστών, ενώ περιπολικά είχαν αποκλείσει τις εισόδους των στενών δρόμων, εμποδίζοντας κάθε αυτοκίνητο να πλησιάσει το πλήθος.

Η μικρή ισπανική πόλη των 9.000 κατοίκων καταφέρνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, χάρη στον διάσημο τοματοπόλεμο που έκλεισε φέτος τα 72 του χρόνια.

Περίπου 160 τόνοι τομάτας έδωσαν κόκκινο χρώμα σε ανθρώπους και κτίρια στην οδό «El Cid», έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε ένα περίεργο αλλά δημοφιλές έθιμο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να ακολουθούν κάποιους απλούς κανόνες που δίνουν οι διοργανωτές. Ο πρώτος και πιο βασικός κανόνας είναι οι τομάτες να είναι λιωμένες πριν πεταχτούν στον κόσμο και στους δρόμους, για να μην υπάρχουν ατυχήματα με χτυπημένα κεφάλια. Πρέπει επίσης, να φοράνε παλιά ρούχα, καθώς τίποτα δεν πρόκειται να επιβιώσει μετά τον τοματοπόλεμο.

Το φημισμένο φεστιβάλ ντομάτας, για το οποίο χρειάζεται κανείς να βγάλει εισιτήριο από τον 2013, ξεκίνησε γύρω στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου με πολλούς θρύλους και μύθους γύρω από την επίσημη ιστορία καταγωγής του.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκδοχή όλα ξεκίνησαν όταν ο ενθουσιασμός κάποιων νέων, οι οποίοι παρακολουθούσαν την ετήσια παρέλαση που διοργανωνόταν τότε στην πόλη, έγινε η αιτία για να πέσει ένας άνδρας από το άρμα του. Σε μια έκρηξη οργής, ο άνδρας άρχισε να πετά ό,τι έβρισκε μπροστά του, μεταξύ των οποίων και ορισμένες ντομάτες από τον πάγκο ενός μανάβικου, ενώ η σύρραξη γενικεύτηκε προκαλώντας την επέμβαση των αρχών.

Βάσει μιας δεύτερης εκδοχής, ο τοματοπόλεμος ξεκίνησε όταν κάποιοι νεαροί άνδρες, στους οποίους είχε επιβληθεί τιμωρία αποκλεισμού από τις καλοκαιρινές εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, πετώντας τομάτες στους δρόμους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τομάτες που χρησιμοποιούνται δεν είναι φρέσκες, δηλαδή δεν πρόκειται για σπατάλη φαγητού που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλιώς. Αντίθετα, πρόκειται για ντομάτες που έχουν αρχίσει να σαπίζουν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter