Λαβρόφ: Αναβίωση των συνομιλιών για τη Συρία

Λαβρόφ: Αναβίωση των συνομιλιών για τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι οι ομόλογοί του της Τουρκίας και του Ιράν υποστηρίζουν τη «Διακήρυξη της Μόσχας» για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία και είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και την συριακή αντιπολίτευση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν συντάξει μία «Διακήρυξη της Μόσχας» που αντιστοιχεί σε έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της συριακής κρίσης και ότι ελπίζει πως η Τουρκία και το Ιράν θα υποστηρίξουν το κείμενο.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του Ιράν και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι το κείμενο έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

«Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους τους να συμφωνήσουν για συντονισμένες ενέργειες ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία. Καμία από αυτές δεν είχε πραγματική επίδραση στην κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

«Η έγκριση της Διακήρυξης στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών σημαίνει την ετοιμότητά μας να εγγυηθούμε και από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα συνδεόμενα με την επίλυση της συριακής κρίσης θέματα», είπε ο ρώσος υπουργός Άμυνας.

Ερντογάν: Συμφωνήσαμε με Πούτιν να συνεχίσουμε τη συνεργασία

Ότι η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα δε θα κλονίσει τις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Μοιραζόμαστε με τον πρόεδρο Πούτιν την ίδια άποψη, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία μας με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα για τη Συρία, δεν πρέπει να εμποδιστεί από αυτή την επίθεση”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση οι σχέσεις μας με τη Ρωσία να υποβαθμιστούν”, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τα εγκαίνια στην Κωνσταντινούπολη της πρώτης σήραγγας για αυτοκίνητα κάτω από τα στενά του Βοσπόρου.

“Οι δυνάμεις ασφαλείας μας και οι νομικοί θεσμοί μας θα φέρουν στο φως την αλήθεια εξετάζοντας το γεγονός από όλες του τις πλευρές”, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τη δολοφονία “πρόκληση κατά των τουρκο-ρωσικών σχέσεων”.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν συστήσει μια κοινή επιτροπή που θα ερευνήσει τη δολοφονία του διπλωμάτη, ο οποίος έπεσε νεκρός αφού δέχθηκε πολλές σφαίρες στην πλάτη.

“Το να πυροβολείς πισώπλατα, είναι σημάδι των προδοτών και των δειλών”, τόνισε ο Ερντογάν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter