Λαβρόφ: Ας πάμε σε μια παγκόσμια μετα-δυτική τάξη

Λαβρόφ: Ας πάμε σε μια παγκόσμια μετα-δυτική τάξη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκει Λαβρόφ κάλεσε σήμερα να δημιουργηθεί μια “μετα-δυτική” παγκόσμια τάξη, προτείνοντας παράλληλα στις Ηνωμένες Πολιτείες μια “πραγματιστική” σχέση.

“Δεν συμφωνούμε με εκείνους που κατηγορούν τη Ρωσία για προσπάθεια (…) να καταστρέψει την παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη. Η κρίση αυτού του μοντέλου ήταν προδιαγεγραμμένη γιατί η ιδέα της πολιτικής και οικονομικής παγκοσμιοποίησης κατασκευάστηκε από μια ομάδα επίλεκτων κρατών (…) για να κυριαρχήσουν σε όλα τα υπόλοιπα”, είπε.

“Οι υπεύθυνοι ηγέτες πρέπει να κάνουν μια επιλογή. Ελπίζω πως αυτή η επιλογή θα είναι εκείνη μιας παγκόσμιας δημοκρατικής και δίκαιης τάξης. Αν θέλετε, αποκαλέστε την ‘μετα-Δύση'”, πρόσθεσε ο άνθρωπος εμπιστοσύνης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, σε αυτή τη νέα τάξη κάθε κυρίαρχο κράτος “θα επιδιώκει την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντά του και εκείνα των εταίρων του”.

Μιλώντας στη συνέχεια για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ρωσία δεν επιθυμεί τίποτε άλλο από μία σχέση “αμοιβαίου σεβασμού”.

“Τι σχέσεις θέλουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Σχέσεις πραγματιστικές αμοιβαίου σεβασμού, την αναγνώριση της (κοινής) ευθύνης μας για τη σταθερότητα του κόσμου”, υπογράμμισε ο διπλωμάτης.

“Το δυναμικό της συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό τομέα είναι τεράστιο, αλλά πρέπει ακόμη να γίνει πραγματικότητα, είμαστε ανοικτοί στον βαθμό που είναι [και] οι Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter