«Λάφυρο» του Γεωργιάδη το κράτος: Παρακάμπτει τον ΑΣΕΠ για να βολεύει «γαλάζια» παιδιά

«Λάφυρο» του Γεωργιάδη το κράτος: Παρακάμπτει τον ΑΣΕΠ για να βολεύει «γαλάζια» παιδιά

Να παρακάμψει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ ώστε να μπορεί να διορίζει εκείνους που ο ίδιος θέλει, όπως έκανε προ δυόμιση ετών με το «γαλάζιο» στελέχος Δημήτρη Χρόνη στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την έκδοση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, επιχειρεί με τροπολογία του ο Αδωνης Γεωργιάδης.

Αναλυτικότερα, τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος πρόκειται καιρού επιτρέποντος να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, προβλέπει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΒΙ και ο γενικός διευθυντής του διορίζονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τετραετή θητεία.

Με την τροπολογία επιχειρείται πρακατικά η παράκαμψη των διαδικασιών του ΑΣΕΠ οι οποίες έπρεπε να ακολουθηθούν για τις διοικήσεις των φορέων του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, όπως προέβλεπε σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2020 (ν. 4735/2020).

Με άλλα λόγια, η τροπολογία, η οποία όπως επισημαίνει η «Εφημερίδα των Συντακτών» αν ψηφιστεί θα επικρατεί του ν. 4735/2020 ως μεταγενέστερη αυτού, θα παρέχει στον υπουργό και εν προκειμένω στον κ. Γεωργιάδη τη δυνατότητα να διορίζει τον επικεφαλής του Οργανισμού, παρακάμπτοντας τις διατάξεις του νόμου ο οποίος προέβλεπε με σαφήνεια ότι οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των οποίων η επιλογή ανήκει στην κυβέρνηση, επιλέγονται με συγκεκριμένη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

Ο «γαλάζιος» Χρόνης και οι υπέρογκοι μισθοί
Η σπουδή της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα διορίζεται κανείς επικεφαλής του ΟΒΙ, κάθε άλλο παρά τυχαία μοιάζει. Και τούτο, διότι στα τέλη του 2019, όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, ο κ. Γεωργιάδης είχε τοποθετήσει στη θέση του προέδρου του Οργανισμού, τον Δημήτρη Χρόνη, στενό του συνεργάτη και μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Μάλιστα, σκανδαλωδώς, τον Ιούνιο του 2020, βάπτισε τη μέχρι τότε άμισθη θέση του προέδρου, έμμισθη και αποκλειστικής απασχόλησης, προβλέπντας αμοιβή 3.750 ευρώ. Έδωσε δηλαδή στον πρόεδρο και αναδρομικά έξι μηνών, αν και δεν είχε σχεδόν πατήσει πόδι στον Οργανισμό.
Αναλυτικότερα, τον Οκτώβριο του 2019 τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Δημήτρης Χρόνης. Ποιος είναι ο κ. Χρόνης; Σύμφωνα με το σύντομο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΒΙ ο Δημήτρης Χρόνης γεννήθηκε το 1986 στο Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 2008 εργάζεται στον τομέα της Έρευνας στην Πληροφορική. Από το έτος 2017 είναι στέλεχος σε εταιρεία στον χώρο της ενέργειας.

Αυτό που δεν αναφέρει το βιογραφικό του Δημήτρη Χρόνη- και το οποίο είναι το πραγματικό του προσόν με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση – είναι πως από το 2018 έχει εκλεγεί μέλος στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, στην εκλογική διαδικασία του 2018 απέσπασε 190 ψήφους και κατετάγη στην 29η θέση. Παράλληλα, το βιογραφικό του κ. Χρόνη δεν αναφέρει πως είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Άδωνη Γεωργιάδη και από τα πρώτα άτομα που ο υπουργός έφερε μαζί του στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Αμοιβή χρυσάφι για το «γαλάζιο» παιδί

Τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο Άδωνης Γεωργιάδης τοποθέτησε τον Δημήτρη Χρόνη πρόεδρο του ΟΒΙ ήταν γνωστό τόσο στον υπουργό όσο και στον συνεργάτη του πως η θέση του προέδρου είναι άμισθη, μη αποκλειστικής απασχόλησης και πως αποζημίωση προβλέπεται μόνον για τη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια. Ωστόσο, μέσα στους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν υπουργός και συνεργάτης δρομολόγησαν με μεθοδικότητα την αλλαγή του χαρακτήρα της θέσης του προέδρου του ΟΒΙ, κάτι που κανείς δεν είχε φανταστεί να κάνει από το 1987 όταν και συστάθηκε ο οργανισμός.

Στις 30 Μάιου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Α/Φ 395) απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη που συνυπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και με την οποία η θέση του προέδρου του ΟΒΙ κατέστη από άμιση έμμισθη και από μη αποκλειστικής απασχόλησης, έγινε αποκλειστικής απασχόλησης με απολαβές κοντά στις 4.000 ευρώ τον μήνα.

Αλλά η θέσπιση χρυσής αμοιβής για τον φίλο και συνεργάτη του δεν ήταν αρκετή για τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος φρόντισε η απόφασή του να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2019. Αυτό σημαίνει πως μέσα στον Ιούνιο ο Δημήτρης Χρόνης έλαβε έξι μισθούς συνολικού ύψους 24.375 ευρώ! Χωρίς μάλιστα να έχει πατήσει στον ΟΒΙ το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον για τα μηναία Διοικητικά Συμβούλια.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter