Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: Εξήντα νεκροί σε σφαγή από πολιτοφυλακή σε στρατόπεδο εκτοπισμένων

Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: Εξήντα νεκροί σε σφαγή από πολιτοφυλακή σε στρατόπεδο εκτοπισμένων

Περίπου 60 άνθρωποι που ζουν σε καταυλισμό εκτοπισμένων σκοτώθηκαν σε μια βάναυση επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης στα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Γύρω στις 02:00 τοπική ώρα, άνδρες οπλισμένοι με όπλα και μαχαίρια εισέβαλαν στον καταυλισμό Σάβο, που είχε δημιουργηθεί για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην επαρχία Ιτούρι λόγω των φυλετικών συγκρούσεων. Ο τοπικός αρχηγός είπε ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, που βρέθηκαν με πληγές στο λαιμό και το κεφάλι από αιχμηρά όπλα, που πολλοί εικάζουν ότι ήταν ματσέτες.

Άλλοι 40 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), το οποίο παρέχει βοήθεια στον καταυλισμό.

Εικαζόμενοι υπεύθυνοι

Η πολιτοφυλακή «Συνεργασία για την Ανάπτυξη του Κονγκό» (CODECO) έχει κατηγορηθεί για τη σφαγή. Οι μαχητές της προέρχονται κυρίως από την αγροτική κοινότητα Λέντου, η οποία έχει φυλετικές διενέξεις με τους βοσκούς Χέμα της επαρχίας Ιτούρι. Το NRC λέει ότι υπήρξε μια απότομη κλιμάκωση εσκεμμένων και στοχευμένων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες εναντίον εκτοπισμένων στο Ιτούρι. Από τον Νοέμβριο, σχεδόν 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιδρομές σε πέντε άλλους καταυλισμούς. «Αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν νέα κύματα μαζικών εκτοπισμών και βύθισαν σε κλίμα τρόμου ήδη ευάλωτους πληθυσμούς», ανέφερε το NRC.

Υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ιτούρι από τότε που άρχισε να κλιμακώνεται η βία πριν από αρκετά χρόνια.

Το Βαρόμετρο Ασφαλείας στο Κίβου (KST), το οποίο παρακολουθεί τη βία στην περιοχή, έγραψε στο Twitter ότι μαχητές της CODECO ήταν ύποπτοι ότι βρίσκονται πίσω από την επιδρομή.

 

Περιοχή εντάσεων

Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ, η περιοχή εκτοπισμού του Σάβο φιλοξενούσε περίπου 4.000 ανθρώπους τον Δεκέμβριο. Οι μαχητές της CODECO προέρχονται κυρίως από την αγροτική κοινότητα Λέντου, η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται σε σύγκρουση με τους βοσκούς Χέμα.
Η περιοχή Τζούγκου, που συνορεύει με τη λίμνη Άλμπερτ και την Ουγκάντα ​​ στα ανατολικά της χώρας, είναι το θέατρο μιας αιματηρής, μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ των κοινοτήτων Λέντου και Χέμα. Οι μάχες μεταξύ των δύο ομάδων ξέσπασαν μεταξύ 1999 και 2003, στοίχισαν δεκάδες χιλιάδες ζωές προτού καταπνιγούν από μια ειρηνευτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Άρτεμις (Artemis). Στη συνέχεια, οι βιαιοπραγίες επαναλήφθηκαν το 2017, κατηγορούμενη για την εμφάνιση της CODECO που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τους Λέντου. Οι επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων σε διάστημα οκτώ ημερών τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο άφησαν 123 νεκρούς, σύμφωνα με το KST.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter