Laissez-faire αλά ελληνικά

Laissez-faire αλά ελληνικά

Την ίδια ώρα που ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών σώθηκε στη διάρκεια της πυρκαγιάς από τύχη και χάρη στην εγρήγορση και την ευσυνειδησία των εργαζομένων, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τους όρους της επιβίωσής τους, η υπουργός Πολιτισμού σμιλεύει το προσωπικό της αφήγημα για τις μέρες και τα έργα της στην Μπουμπουλίνας. 

Όλα λειτούργησαν ιδανικά στην περίπτωση των Μυκηνών, αναφορικά δε με τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και όσους εμπλέκονται επαγγελματικά στον πολιτισμό η κυβέρνηση έχει προνοήσει σχετικά. 

Οι φωνές που ακούγονται για τη χαρακτηριστική αμέλεια που επέδειξε το υπουργείο σχετικά με τις καταφανείς ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στις Μυκήνες αποσιωπούνται από την πλειονότητα των εγχώριων ΜΜΕ. 

Ενδεχομένως αυτός είναι ο λόγος που δεν φτάνουν στα αυτιά της κ. υπουργού, η οποία, μέσα σε όλα τα άλλα, έχει να ασχοληθεί και με την υλοποίηση της μετατροπής των δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μουσειακού αποθέματος. 

Τα δημόσια μουσεία λοιπόν θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να αντλούν κεφάλαια από την αγορά αν στις επιδιώξεις τους είναι η επιβίωσή τους. Απ’ ό,τι φαίνεται, η θεώρηση των σημερινών κυβερνώντων για τα ιδιωτικά μουσεία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. 

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 εγκρίνεται «έκτακτη επιχορήγηση για τον πολιτιστικό φορέα με την επωνυμία Μουσείο Μπενάκη με το ποσό των ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (€1.500.000) για την ενίσχυση των καταστατικών του σκοπών στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων». 

Ο καλός φίλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, το κράτος, είναι και πάλι εδώ για να στηρίξει τους φορείς του laissez-faire αλά ελληνικά. Οπότε τι θέλουν οι καλλιτέχνες και φωνασκούν; Ενοχλούν την υπουργό την ώρα που μοιράζει κρατικό χρήμα σε φίλους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter