Λαμία: Δύο ασθενείς στην εντατική με γρίπη Η1Ν1

Βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά της περιόδου της εποχικής γρίπης και ήδη τα κρούσματα του ιού αυξάνονται σημαντικά σε όλη τη χώρα.

Στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, νοσηλεύονται δύο άτομα με επιβεβαιωμένο τον ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τον υπότυπο Η1Ν1.

Πρόκειται για έναν Λαμιώτη 71 ετών και μία γυναίκα 58 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ.

Το προηγούμενο διάστημα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο Νοσοκομείο της Λαμίας νοσηλεύτηκαν άλλα τρία περιστατικά που φέρεται να είχαν νοσήσει από τον ιό της γρίπης, με τους ασθενείς να διαφεύγουν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την 1η εβδομάδα του 2019 (31 Δεκεμβρίου 2018 - 06 Ιανουαρίου 2019) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 63 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 15 (23,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 11 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 2 (18,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 9 (81,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της επιτήρησης της γρίπης (1/10/2018) έως 6 Ιανουαρίου 2019, καταγράφηκαν 12 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.θ.. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 2 (17%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα με τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 να είναι ο επικρατών.

Για αυτό το λόγο οι γιατροί τονίζουν τη σημασία του ανπγριπικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη, ειδικά για τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

Πηγή: lamiareport.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.