Λαός χωρίς μνήμη, λαός χωρίς μέλλον

Λαός χωρίς μνήμη, λαός χωρίς μέλλον

Η Δεξιά προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει την ιστορία της αντίστασης κατά της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής, του εμφυλίου και του μετεμφυλιακού κράτους.

Οι μεταπολεμικοί πρωθυπουργοί προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν το έπος της Εθνικής Αντίστασης 1940-1944 αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, το μετεμφυλιακό κράτος, τα βασανιστήρια, τις εξορίες και τις εκτελέσεις.

Μετά τη δικτατορία έγινε μια σημαντική προσπάθεια τα πάθη να καταλαγιάσουν και να επέλθει η εθνική συμφιλίωση. Η Αριστερά έκανε πολλά πραγματικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Δεξιά έκανε κάποια, φαινομενικά μόνο, βήματα.

Πολλοί νεώτεροι ιστορικοί θέλησαν τα τελευταία χρόνια να υποβιβάσουν την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στις προσπάθειες του ελληνικού λαού να απελευθερωθεί από τη ναζιστική κατοχή. Επίσης «εξαφάνισαν» τις εξορίες και τις εκτελέσεις καθώς και οτιδήποτε θύμιζε τις πράξεις των κυβερνήσεων της Δεξιάς και κάποιων του Κέντρου που κυριάρχησαν μετά την απελευθέρωση, δημιούργησαν ένα σκληρό καταπιεστικό κράτος με επίφαση δημοκρατίας και οδήγησαν στη δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Ποτέ όμως μέχρι σήμερα έλληνας πρωθυπουργός, αν εξαιρέσουμε τους χουντικούς, δεν είχε το θράσος να χαρακτηρίσει έναν τόπο στον οποίο μαρτύρησαν εκατοντάδες κομμουνιστές και δημοκράτες και εξορίστηκαν ως κομμουνιστές κορυφαίοι εκπρόσωποι της διανόησης όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Δημήτρης Γληνός, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μενέλαος Λουντέμης, «τοπόσημο διχασμού».

Το έκανε όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο μικρότερος «πολιτικός πρόσφυγας» κατά τον ίδιο στα χρόνια της δικτατορίας, στο Παρίσι. Επιχείρησε να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια χαρακτηρίζοντας τον Αη Στράτη ως τόπο «διχασμού και δοκιμασίας», αντί για τόπο εξορίας και βασανιστηρίων.

Ενας πολιτικός που είχε δηλώσει πριν από τις τελευταίες εκλογές για τη δολοφονία Λαμπράκη από τους παρακρατικούς της Δεξιάς «τι τον νοιάζει τον 18χρονο τι συνέβη 50 χρόνια πριν». Ενας πολιτικός που έχει στην κυβέρνησή του τα παιδιά του Καρατζαφέρη και του Παπαδόπουλου και δεν θέλει να τους χαλάσει τη διάθεση μιλώντας για εξορίες και βασανιστήρια.

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικρατήσει η ιστορική λήθη είναι σίγουρο ότι θα πέσει στο κενό.

Ο ελληνικός λαός θα είναι πάντα εκεί να του θυμίζει ότι μνήμη σημαίνει αντίσταση.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter