Λάππας για θαλασσοδάνεια ΝΔ & ΠΑΣΟΚ: Σημαντικές κακουργηματικές παραβάσεις σε κομματικά και τραπεζικά στελέχη – Τίποτα το μεμπτό στο ΚΚΕ

Λάππας για θαλασσοδάνεια ΝΔ & ΠΑΣΟΚ: Σημαντικές κακουργηματικές παραβάσεις σε κομματικά και τραπεζικά στελέχη – Τίποτα το μεμπτό στο ΚΚΕ

Τα αναλυτικά, εξατομικευμένα και αιτιολογημένα στοιχεία για κάθε εμπλεκόμενο στην χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες, θα επιτρέψουν στους εισαγγελείς να «τρέξουν» πολύ γρήγορα τις δικαστικές διαδικασίες για τα στελέχη των τραπεζών που εμπλέκονται, εκτίμησε το μέλος της Εξεταστικής της Βουλής Σπύρος Λάππας, μιλώντας Στο Κόκκινο.

Αναφερόμενος στις νέες εισαγγελικές κλήσεις 60 στελεχών των τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και ΜΜΕ, μετά τις αντίστοιχες για κομματικά στελέχη, ο κ. Λάππας εκτίμησε ότι «θα “τρέξουν” πολύ γρήγορα οι δικαστικές διαδικασίες», καθώς «το υλικό είναι έτοιμο και από το πόρισμα Καλούδη, αλλά και το δικό μας πόρισμα είναι και εξατομικευμένο και εξειδικευμένο και πλήρως αιτιολογημένο. Δεν είπαμε τίποτε χωρίς να παραθέτουμε το αντίστοιχο αποδεικτικό στοιχείο».

Θύμισε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ, «ήταν πάνω από 1.500 σελίδες, εκδόθηκε με βάση αποδεικτικό υλικό άνω των 100.000 σελίδων, ενώ “παρέλασαν” στην επιτροπή όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, των κομμάτων, των τραπεζικών ιδρυμάτων». Πέραν των δικαστικών εξελίξεων που κινητοποίησε, «το πόρισμα ήταν ο εμβρυουλκός για να ανασυρθεί από το αρχείο και το πόρισμα Καλούδη. Δεν βγήκε από το αρχείο ούτε από κάποια δημοσιογραφική έρευνα ούτε από πρωτοβουλία κάποιου άλλου. Ήταν αίτημα της εξεταστικής … και ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα».

Σε κάθε περίπτωση, «αποτελεί μία δικαίωση σε πολιτικό επίπεδο. Οι δικαστές θα ασχοληθούν με την δικαστική πλευρά. Οι κακουργηματικές παραβάσεις είναι πολύ σημαντικές για τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους των ταμείων των δύο κομμάτων (σ.τ.σ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ)», όπως υπογράμμισε.

«Το πόρισμά μας ήταν αναλυτικότατο, κατά επιχείρηση ΜΜΕ και κατά κόμμα. Είχαμε τρομακτικές παραβιάσεις … τυπικούς κανόνες, κανονισμούς τραπεζών, τραπεζικής πρακτικής, κοινής λογικής. Από το 2009 ως το 2012 που και σε παγκόσμιο επίπεδο και στην χώρα μας άρχισαν τα περιοριστικά προγράμματα και τα τραπεζικά ιδρύματα όλο και “έσφιγγαν το πουγκί”, στην Ελλάδα έτρεχε πακτωλός εκατομμυρίων χωρίς απολύτως καμία διασφάλιση, ακόμη και σε επίπεδο κανόνων που έθεταν οι ίδιες οι τράπεζες … και η Τράπεζα της Ελλάδας που είχε την εποπτεία. “Ποια εποπτεία;” θα μου πείτε. Αυτή, που άφησε τα τραπεζικά ιδρύματα να ξεχειλώσουν σε επίπεδο χρεοκοπίας και ήρθε ο ελληνικός λαός με τις ανακεφαλαιοποιήσεις να στηρίξει τα τραπεζικά ιδρύματα. Του χρόνου τον Ιούνιο, το συνολικό χρέος των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους τόκους θα είναι 530 εκατ. ευρώ. Και 1,3 δισ. ευρώ τα χρέη των ΜΜΕ», θύμισε ο κ. Λάππας.

«Δεν είναι δυνατόν σε μία περίοδο 2009-2012 που και ο τελευταίος πολίτης καλείται για 1.000 ευρώ από τις τράπεζες να εξοφλήσει, έχει κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, την ίδια ώρα να έχουμε πακτωλό εκατομμυρίων χωρίς καμία διασφάλιση για δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων. Είναι θέμα δικαιοσύνης να υπάρξει πράγματι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε όσους έχουν παραβεί τον νόμο … το πολιτικό σύστημα», όπως είπε, «κατάφερε τρία φοβερά πράγματα»:

  • να απαξιώσει τον τραπεζικό πυλώνα
  • να ξεφτιλίσει τελείως την ενημέρωση
  • να πλήξει θανάσιμα τον πολιτικό πυλώνα

«Η πολιτική αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων τότε έφτασε στο ναδίρ. Αυτό είναι που πυροδοτεί τις πιο ακραίες φωνές εναντίον των κομμάτων και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, αυτό πρέπει να το τονίζουμε», σημείωσε ο ίδιος.

«Έκπληξη» η κλήση του ΚΚΕ

Ο κ. Λάππας εξάλλου ανέφερε ότι «αυτό που μου κάνει εντύπωση τώρα, είναι η κλήση του ΚΚΕ» από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, «εμείς δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό. Και τα τραπεζικά του δάνεια εξυπηρετούντο πλήρως και έχει τεράστια ακίνητη περιουσία που διασφαλίζει την δανειοδότησή του. Με κατέπληξε».

«Εξυπηρετούνται τακτικά τα δάνειά του, είναι πλήρως εξυπηρετούμενα», επανέλαβε ο κ. Λάππας, ενώ έχει τα περισσότερα έσοδα «πάνω από 10 εκατ. ευρώ από τις εισφορές».

Πηγή: stokokkino.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter