Λάρισα: Και αστυνομικός στη μεγάλη σπείρα των αρχαιοκαπήλων

Λάρισα: Και αστυνομικός στη μεγάλη σπείρα των αρχαιοκαπήλων

Στα χέρια της ΕΛΑΣ έπεσε μεγάλη σπείρα αρχαιοκάπηλων που έκανε παράνομες ανασκαφές σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας.

Αρχικά συνελήφθησαν 8 άτομα και μετά από λίγες ώρες άλλα πέντε. Για άλλα 13 άτομα σχηματίστηκε δικογραφία, καθώς παρήλθε το Αυτόφωρο.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε ταυτόχρονο σε Λάρισα και Καρδίτσα. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ένας εν ενεργεία αστυνομικός που υπηρετεί στη Θεσσαλία ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε μια τουλάχιστον ανασκαφή.

Κατά τη διάρκεια νομότυπων ερευνών, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας – ανίχνευσης μετάλλων, όπλα και φυσίγγια.

Οι δράστες διενεργούσαν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, παράνομες ανασκαφές αλλά και έρευνες εδάφους, κατά περίπτωση, σε αγροτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, με τη χρήση ειδικών ανιχνευτικών μηχανημάτων ή άλλων οργάνων διασκόπησης του εδάφους.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν (19) νομότυπες έρευνες, σε οικίες, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποθηκευτικό χώρο σε περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και σε περιοχές της Αττικής, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

πληθώρα αντικειμένων και νομισμάτων αρχαίων, βυζαντινών, ρωμαϊκών και νεότερων χρόνων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας,

18 συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας – ανίχνευσης μετάλλων και εξοπλισμός αυτών,

(10) ραβδοσκοπικές βέργες,

3 φορητοί ασύρματοι,

φορητή συσκευή γεωεντοπισμού (GPS),

πιστόλι κρότου, το οποίο υπέστη μετατροπή και κατέστη λειτουργικό πυροβόλο όπλο εκτόξευσης βλημάτων,

4 κυνηγετικά όπλα,

184 φυσίγγια διαφόρων τύπων,

2 σπάθες,

στιλέτο,

μαχαίρι,

ηλεκτρονικός υπολογιστής,

21 κινητά τηλέφωνα, καθώς και

διαφορά σκαπτικά μηχανήματα χειρός.

Πηγή:larissanet.gr

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter