Λάσπη στον ανεμιστήρα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στα μέλη που «τόλμησαν» να καταγγείλουν τις πρακτικές της στο #Novartis_Gate

Λάσπη στον ανεμιστήρα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στα μέλη που «τόλμησαν» να καταγγείλουν τις πρακτικές της στο #Novartis_Gate

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος στον οποίο έχουν διολισθήσει κάποιοι δικαστές που δυστυχώς συγκροτούν την πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Θορυβημένοι από την αντίδραση των πέντε δικαστών, ανάμεσα στους οποίους είναι και δύο μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ, σχετικά με την απόπειρα πραξικοπηματικής αφαίρεσης της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis από τους φυσικούς της δικαστές ( εισαγγελείς και ανακριτές κατά της διαφθοράς), αποφάσισαν να αντεπιτεθούν με ύβρεις και απειλές.

Με μια ανακοίνωση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της ΕΔΕ, η πλειοψηφία του ΔΣ αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα μέλη της μειοψηφίας που στηλίτευσαν την συμπεριφορά της, εξαπολύει σε βάρος τους κατηγορίες, ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Αφού παρεμβαίνει ωμά στο θέμα της διαχείρισης του σκανδάλου Novartis και κατηγορεί τους πέντε δικαστές που «τόλμησαν» να διαφωνήσουν με την Ένωση, φθάνει στο σημείο μέχρι και να τους κατηγορήσει επειδή «δικαιολόγησαν το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων που αποφασίστηκε τον Μάϊο του 2016», ενώ αφήνει και άλλου είδους αιχμές, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «χωρίς αποφάσεις του ΔΣ η Ένωσή μας ελάμβανε δωρεές από διάφορες τράπεζες, με πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης ομάδας».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΔΕ και βγάλτε τα συμπεράσματα σας :

«Τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους στράφηκαν άλλη μια φορά εναντίον της Ένωσης και των 3.000 Δικαστών και Εισαγγελέων που αυτή εκφράζει. Οι συνάδελφοί τους δεν εκπλήσσονται από τη στάση τους γιατί γνωρίζουν από καιρό το ρόλο τους. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ορισμένα περιστατικά:

Στην υπόθεση της Novartis λαμβάνουν ανεπίτρεπτα θέση υπέρ της συνέχισης της ανάκρισης από Ανακριτή Διαφθοράς ενώ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να εκφράσουν άποψη προς τούτο. Η Ένωση ποτέ δεν εξέφρασε ανάλογου περιεχομένου απόψεις αλλά αντίθετα σημείωσε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνουν σχετικά έχουν οι αρμόδιοι Δικαστικοί Σχηματισμοί. Τονίσαμε βέβαια ότι είναι θεσμικά καταδικαστέο να υποδεικνύεται από τρίτους η νομιμότητα ή μη της σύγκλησης Ολομέλειας του Εφετείου για τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή.

Σύσσωμη η μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης, χωρισμένη σε δύο υποομάδες, αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Θάνου. Στην διάρκεια της θητείας τους

• υποστήριξαν με σθένος την άποψη της κ. Θάνου για παράκαμψη της συνταγματικής απαγόρευσης και αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, στάση που καταδικάστηκε από το σύνολο των συναδέλφων τους. Ακόμα και σήμερα η ηλεκτρονική τους σελίδα δείχνει το στίγμα που φέρουν και ποιος είναι ο εμπνευστής τους.

• Στάθηκαν αρωγοί στο εγχείρημα για δημιουργία νέας Ένωσης που σκοπό είχε να διασπάσει την ενότητα του Σώματος. Το εγχείρημά τους αυτό αποδοκιμάστηκε από τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας και η νέα Αντι-Ένωση είναι παροπλισμένη.

• Με συγκεκριμένες πράξεις της η πιο πάνω ομάδα θυσίασε και θυσιάζει δικαιώματα των συναδέλφων της για να ταυτιστεί πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις. Διαχώρισε απόλυτα τη θέση της από τις άλλες 4 Δικαστικές Ενώσεις στις αρχές του 2016 –όταν είχε την πλειοψηφία- τόσο στο ζήτημα του Πόθεν Έσχες όσο και στο ζήτημα του ασφαλιστικού που έπληξε τόσο βάναυσα τους συναδέλφους μας και όλους τους εργαζόμενους και στήριξε κατ’ αποτέλεσμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συναίνεσαν επίσης από τα τέλη του 2015 στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στην αύξηση του αριθμού των πινακίων που έφερε στα όρια της εξάντλησης τους συναδέλφους μας προπαγανδίζοντας μάλιστα με αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε Ολομέλειες Δικαστηρίων. Δικαιολόγησαν το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων που αποφασίστηκε τον Μάϊο του 2016 εκφράζοντας τότε την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθούν άμεσα ισοδύναμα μέτρα και ότι θα αρθεί το «πάγωμα». Σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους αρνήθηκαν να εργαστούν στην κατεύθυνση υλοποίησης και εφαρμογής αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων του Μισθοδικείου που θα είχαν οικονομικό κόστος για την Κυβέρνηση. Συναίνεσαν και αρθρογράφησαν πριν λίγες εβδομάδες υπερασπιζόμενοι το νέο νομοθέτημα που εισήχθη από την Κυβέρνηση για το θεσμό της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, παρά το γεγονός ότι τόσο οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, όσο και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής εξέφρασαν την διαφωνία τους.

• Θυμίζουμε επίσης ότι όταν η Γενική μας Συνέλευση είχε αποφασίσει -με πρότασή μας- το έτος 2014 την διεξαγωγή Συνεδρίου με θέμα την αντισυνταγματικότητα μέτρων του Μνημονίου, η συγκεκριμένη ομάδα τότε έχοντας την διοίκηση της Ένωσης αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση! Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει αφενός μεν την σταθερότητα και καθαρότητα των θέσεών μας απέναντι σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση και αφετέρου το ευμετάβλητο και την ευλυγισία άλλων.

• Τέλος θυμίζουμε ότι μόλις αναλάβαμε την διοίκηση της Ένωσης τον Ιούνιο του 2016 μας ετέθη ερώτημα από την Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Νικολόπουλου, για την χρηματοδότηση της Ένωσης από διάφορες Τράπεζες. Διαπιστώσαμε τότε, ότι χωρίς αποφάσεις του ΔΣ η Ένωσή μας ελάμβανε δωρεές από διάφορες τράπεζες, με πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης ομάδας. Το Προεδρείο έφερε άμεσα το ζήτημα στο ΔΣ και η απαράδεκτη αυτή πρακτική έχει πλέον πάψει. Βρέθηκαν επίσης στην ίδια δυσάρεστη θέση όλοι οι συνάδελφοι όταν στην καταστατική ΓΣ του 2015 πληροφορήθηκαν ότι η Ένωση έλαβε χορηγίες από επιχειρηματίες για διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν τώρα την αναίδεια να κατηγορούν το Ενωτικό Προεδρείο της μεγαλύτερης Ένωσης της Χώρας ότι «εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτει σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης και της Δικαιοσύνης». Τους προτρέπουμε κατ’ αρχήν να τηρούν τα προσχήματα τουλάχιστον, να μην ταυτίζονται με όσους κατ’ επάγγελμα γράφουν συκοφαντίες και ανακρίβειες, ξεστομίζουν απειλές και τολμούν να υποδεικνύουν συμπεριφορές και καθήκοντα σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς . Η ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη στάση που κράτησε η Ένωση την τελευταία διετία ενόχλησε ένα σύστημα που φαίνεται ότι λειτουργεί συντονισμένα και με τη χρήση φιλικών ΜΜΕ. Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησε προσπάθεια αήθους συκοφάντησης του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης όπως στο παρελθόν είχε γίνει και με άλλα μέλη του Προεδρείου. Η ολόθερμη στήριξη των συναδέλφων στο Προεδρείο της Ένωσής τους, όπως αποτυπώθηκε στις μεγαλειώδεις Γενικές Συνελεύσεις των δύο τελευταίων ετών, είναι η καλύτερη απάντηση στον μηχανισμό προπαγάνδας που πολεμάει με λύσσα όποιον αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις και στους σχεδιασμούς αυτού του συστήματος. Η Ένωση θα συνεχίζει να προασπίζει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της με οποιοδήποτε τίμημα.

Για την Ε.Δ.Ε.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος

Νικόλαος Σαλάτας, Γενικός Γραμματέας

Αγγελική Δεμέστιχα, Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου

Ευστάθιος Βεργώνης, Β’ Αντιπρόεδρος

Δημήτριος Φούκας, Αν.Γενικός Γραμματέας

Ακριβή Ερμίδου, Αν. Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών

Βαρβάρα Πάπαρη, Μέλος»

Διαβάστε ακόμη: Πέντε δικαστές υπογράφουν υπέρ της παραμονής της υπόθεσης Novartis στους ανακριτές διαφθοράς

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter