Λάσπη και απόγνωση στη Θεσσαλία: 15 νεκροί, 2 αγνοούμενοι-«Καμπανάκι» για τη δημόσια υγεία (Photos – Video)

Λάσπη και απόγνωση στη Θεσσαλία: 15 νεκροί, 2 αγνοούμενοι-«Καμπανάκι» για τη δημόσια υγεία (Photos – Video)

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, αναρίθμητα ζώα ενώ οι ζημιές σε υποδομές, σπίτια, καλλιέργειες και περιουσίες είναι ανυπολόγιστες. Την ίδια ώρα, δύο άτομα αγνοούνται επισήμως.

Δείτε επίσης: Θεσσαλία: Ωρα την ώρα μεγαλώνει η λίστα θανάτου – Στους 15 οι νεκροί

Συγκεκριμένα, μέρα τη μέρα δυστυχώς αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από την Θεσσαλία. Το μεσημέρι της Κυριακής βρέθηκαν νεκροί η μητέρα και ο γιος της που αγνοούνταν στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 15.

Η τελευταία σορός που βρέθηκε νωρίτερα στα ανοιχτά του Παγασητικού, στην περιοχή του Τρικερίου Μαγνησίας, ανήκει σε 42χρονου άντρα, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί από την περασμένη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.

Το πτώμα εντόπισε και περισυνέλεξε το Λιμενικό στη διάρκεια περιπολίας.

Οι δύο σοροi που εντοπίστηκαν στο χωριό και μεταφέρθηκαν απάνω σε μια μαύρη λέμβο που έσερνε ένα τρακτέρ. Συγγενείς ξέσπασαν σε κλάματα μόλις αντίκρισαν νεκρούς τους δικούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια γυναίκα 88 ετών και τον 65χρονο γιο της οι οποίοι ήταν αγνοούμενοι.

Το πρωί της Κυριακής βρέθηκε επίσης 58χρονος που αγνοούνταν από τον Άγιο Δημήτριο. Ο άντρας ήταν στη λίστα των αγνοουμένων από χθες, 9 Σεπτεμβρίου. Εντοπίστηκε σήμερα από drone ανάμεσα στις περιοχές Άγιος Δημήτριος και Πετρινό.

Το Σάββατο βρέθηκε η σορός ενός άνδρα που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Τουρκονέρι της Εύβοιας, αναγνωρίστηκε πως πρόκειται για 77χρονο αγνοούμενο από την κακοκαιρία από την περιοχή Πάλτση Πηλίου.

Τα υπόλοιπα δέκα θύματα της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση:

Στις 5-09-2023 άνδρας 51 ετών που παρασύρθηκε στον Άγια Αικατερινη Βόλου

Στις 6-09-2023 γυναίκα 87 ετων στο Πάλτση Πηλίου

Στις 6-09-2923 άνδρας 82 ετών στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας

Στις 7-09-2023 51 ετών στο Πετρωτό Δομοκού

Στις 7-9-2023 δύο ηλικιωμένες (75 και 85) από οικία στην Αστρίτσα

Στις 8-09-2023 μια ηλικιωμένη στη Μαραθέα από οικία

Στις 8-09-2023 δυο γυναίκες από δύο διαφορετικές οικίες στον Παλαμά, η μια πνιγμένη και η άλλη καταπλακωμένη

Στις 8-09-2023, μια γυναίκα από την παραλία Θεοτόκος πλησίον του οικισμού Λυρή στο νοτιοανατολικο Πήλιο.

Αποκαρδιωτική εικόνα

Την ίδια ώρα υποχωρούν σταδιακά τα νερά στον Πηνειό, όμως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες.

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Στον Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Συναγερμός για την προστασία της δημοσίας υγείας

Εν τω μεταξύ, η επόμενη μάχη που θα δοθεί είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες από τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον Θεσσαλικό κάμπο. Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter