Λατινική Αμερική: Συνάντηση ηγετών Βενεζουέλας και Γουϊάνας για αποκλιμάκωση της έντασης

Λατινική Αμερική: Συνάντηση ηγετών Βενεζουέλας και Γουϊάνας για αποκλιμάκωση της έντασης

Οι ηγέτες της Γουιάνας και της Βενεζουέλας έλαβαν μέρος σε μια τεταμένη συνάντηση την Πέμπτη, καθώς οι λατινοαμερικανικές χώρες προσπαθούν να εκτονώσουν μια μακροχρόνια εδαφική διαμάχη που έχει κλιμακωθεί με τους Βενεζουελάνους να ψηφίζουν σε δημοψήφισμα για να διεκδικήσουν τα δύο τρίτα της μικρότερης γειτονικής τους χώρας.

Με την στήριξη από περιφερειακούς εταίρους, ο πρόεδρος της Γουιάνα, Ιρφάν Αλί, και ο ομόλογός του από τη Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο, συμφώνησαν να συναντηθούν στο διεθνές αεροδρόμιο Αργκάιλ στο νησί Άγιος Βικέντιος στην ανατολική Καραϊβική. Οι πρωθυπουργοί των Μπαρμπάντος, της Δομινικανής Δημοκρατίας και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο δήλωσαν ότι θα είναι επίσης παρόντες.

Το μήλον της έριδος

Η συνάντηση στοχεύει να αμβλύνει τις εντάσεις που έχουν φουντώσει σχετικά με το Εσεκίμπο, μια τεράστια συνοριακή περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της επικράτειας της Γουιάνας, αλλά που η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι είναι δική της.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μετά το δημοψήφισμα έδωσε εντολή στις κρατικές εταιρείες του να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυχεία στο Εσεκίμπο. Και οι δύο πλευρές έχουν θέσει τους στρατιώτες τους σε επιφυλακή. Δεν ήταν σαφές εάν η σύνοδος θα οδηγούσε σε οποιεσδήποτε συμφωνίες ή ακόμη και θα διευκόλυνε τη διαμάχη στα σύνορα .

Επίλυση μακροχρόνιας διαφοράς

Ο πρόεδρος της Γουιάνας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η διαφορά πρέπει να επιλυθεί αποκλειστικά από το Διεθνές Δικαστήριο της Ολλανδίας. Σε επιστολή που έστειλε την Τρίτη στον Ραλφ Γκονσάλβες, πρωθυπουργό του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, ο πρόεδρος της Γουιάνας είπε ότι η Συμφωνία της Γενεύης ορίζει ότι το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης πρέπει να διευθετήσει οποιαδήποτε διαμάχη στα σύνορα. Ο Αλί είπε επίσης ότι ανησυχεί για τους «ανακριβείς ισχυρισμούς» που περιέγραψε στην επιστολή του Μαδούρο προς τον Γκονσάλβες.

Η Βενεζουέλα επιμένει ότι η περιοχή του Εσεκίμπο ήταν μέρος της επικράτειάς της κατά την ισπανική αποικιακή περίοδο και υποστηρίζει ότι η Συμφωνία της Γενεύης του 1966 μεταξύ της χώρας τους, της Βρετανίας και της Γουιάνας, της πρώην αποικίας της Βρετανικής Γουιάνας, ακύρωσε τα σύνορα που χαράχτηκαν το 1899 από διεθνείς διαιτητές.

Διέψευσε την περιγραφή του Μαδούρο για τις παραχωρήσεις πετρελαίου που παραχώρησε η Γουιάνα ως «σε μια θαλάσσια περιοχή που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί». Ο Αλί είπε ότι όλα τα πετρελαϊκά μπλοκ «βρίσκονται εντός των υδάτων της Γουιάνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Διάψευση για αμερικανική εμπλοκή

Ο Αλί διέψευσε επίσης αυτό που είπε ο Μαδούρο για «παρέμβαση της Νότιας Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις στο αμφισβητούμενο έδαφος». Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ πραγματοποίησε πτητικές επιχειρήσεις εντός της Γουιάνας τις τελευταίες ημέρες.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι υπάρχει στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τη Βενεζουέλα σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας της Γουιάνας είναι ψευδής, παραπλανητικός και προκλητικός», ανέφερε ο Αλί στην επιστολή του προς τον Γκονσάλβες.

Η απάντηση Μαδούρο

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο -σε επιστολή του προς τον Γκονσάλβες- επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της Βενεζουέλας ότι τα σύνορα που χαράχτηκαν το 1899 ήταν «το αποτέλεσμα ενός σχεδίου» μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μαδούρο αναφέρθηκε επίσης στο δημοψήφισμα της 3ης Δεκεμβρίου για τη Βενεζουέλα που διεκδικεί την ιδιοκτησία του Εσεκίμπο. Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μία ημέρα, αν και πολλοί αναμένουν ότι η διαφωνία θα διαρκέσει και τον επόμενο χρόνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter