Λαβρόφ κατά πάντων για την ακύρωση του ταξιδιού στο Βελιγράδι

Λαβρόφ κατά πάντων για την ακύρωση του ταξιδιού στο Βελιγράδι

Εκτός εαυτού εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την ακύρωση της διήμερης επίσκεψής του, Δευτέρα και Τρίτη στο Βελιγράδι, αφού Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους και δεν επέτρεψαν τη διέλευση του αεροσκάφους του.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ έκανε λόγο για αδιανόητο και σκανδαλώδες μέτρο τονίζοντας πως το τελευταίο 24ωρο προκλήθηκαν πολλά ερωτήματα σχετικά με «πρωτοφανείς αποφάσεις που ελήφθησαν από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ», οι οποίες «εμπόδισαν την υλοποίηση της επίσκεψης».

Ο υπουργός επέκρινε την απόφαση των τριών βαλκανικών χωρών υποστηρίζοντας ότι συνεπάγεται «αφαίρεση του δικαιώματος της Σερβίας, ενός κυρίαρχου κράτους από το να ασκεί εξωτερική πολιτική», αφού μπλοκαρίστηκαν «διεθνείς δραστηριότητές της».

Διαβάστε επίσης: Η επίσκεψη του ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ στο Βελιγράδι καθίσταται «εξαιρετικά περίπλοκη», λέει η σέρβα πρωθυπουργός Μπρνάμπιτς

«Αν η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών εκλαμβάνεται στη Δύση ως σχεδόν απειλή σε παγκόσμια κλίμακα, τότε, προφανώς, τα πράγματα στη Δύση είναι πολύ άσχημα», δήλωσε ακόμη ο Λαβρόφ.

Δυσαρέσκεια Βούτσιτς

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσίας Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις συνθήκες που εμπόδισαν την άφιξή στο Βελιγράδι του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Σερβία θα προστατεύσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία και θα ενισχύει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εταιρικής συνεργασίας με χώρες σε όλες τις ηπείρους διατηρώντας την στρατιωτική της ουδετερότητα» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Ρώσος πρέσβεις ενημέρωσε το Αλεξάνταρ Βούτσιτς για τους λόγους που ανάγκασαν το Σεργκέι Λαβρόφ να ματαιώσει την επίσκεψη του στο Βελιγράδι παρουσιάζοντας όλα τα σχετικά έγγραφα. Κατά τη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε να επισκεφτεί πολύ σύντομα την Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς.

Όπως ανήγγειλε το γραφείο του Βούτσιτς, ο Σέρβος πρόεδρος θα αποκαλύψει σήμερα το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης όλο το παρασκήνιο σχετικά με την ματαίωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter