Λάβρος Πολωνός δήμαρχος προς Σαλβίνι: «Δεν σε δέχομαι!»

Λάβρος Πολωνός δήμαρχος προς Σαλβίνι: «Δεν σε δέχομαι!»

Ανεπιθύμητος είναι ο Ματέο Σαλβίνι στην ακριτική πόλη Πρζέμισλ, στα ανατολικά της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ο Βόιτσιεχ Μπακούν, δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ουκρανικής προσφυγικής κρίσης, υποδέχθηκε τον ιταλό ακροδεξιό πολιτικό με έναν καυστικό τρόπο: στην συνέντευξη Τύπου για την άφιξη του Σαλβίνι, ο Μπακούν έδειξε ένα t-shirt που φόρεσε ο Ιταλός όταν ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Στο μπλουζάκι αναγράφεται η φράση «ρωσικός στρατός» και έχει τη μορφή του Πούτιν με πηλίκιο. 

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αφού ευχαρίστησε το Σαλβίνι, ο Μπακούν είπε ότι δεν τον δέχεται στην πόλη και τον κάλεσε να πάνε στα σύνορα «να τον καταδικάσουν», εννοώντας τον Πούτιν. Ο φανερά σαστισμένος Σαλβίνι, που άκουσε λεκτικές επιθέσεις από ιταλούς που βρέθηκαν στο σημείο -τόσο αυτός όσο και οι εθελοντές της ΜΚΟ «Ripartiamo ONLUS»- δεν αποδέχθηκε την αποδοκιμασία και αποχώρησε. 

Να σημειωθεί ότι η ΜΚΟ αυτή έχει στενή σχέση με τη Λέγκα, καθώς η ιδρύτριά της, Φραντσέσκα Ιμακουλάτα Τσακούι, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων από το Βατικανό κι οδήγησε στην αποκάλυψη της διαφθοράς στην Αγία Έδρα, είχε υπεράσπιση στο δικαστήριο από μέλος της Λέγκας.

Οι σχέσεις Λέγκας-Πούτιν

Ο Σαλβίνι κατηγορείται από τους φιλελεύθερους «Ιταλούς Ριζοσπάστες» ότι ανανέωσε στις 7 Μαρτίου τη συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας με το κόμμα του Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία», που υπέγραψε το 2017. Σε αυτή τη βάση, τον κάλεσαν «να πάει στη Μόσχα για να  πείσει το φίλο του να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία». Αργότερα, ο Σαλβίνι είπε ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις διαφορές της ιταλικής και της πολωνικής αριστεράς, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσους φεύγουν από τον πόλεμο». 

Αλλαγή στάσης απέναντι στη Μόσχα

Ωστόσο, ο Σαλβίνι αν και υποστηρικτής του Πούτιν παλιότερα, τάχθηκε κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Σαλβίνι, που θα επισκεφθεί την Ουκρανία το προσεχές διάστημα, έχει κάνει μια εντυπωσιακή στροφή σε σχέση με την στάση του απέναντι στην πολιτική της Μόσχας για την Ουκρανία, αφού το 2014 είχε υποστηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. 

Αλληλέγγυος με τους πρόσφυγες…

Ο ιταλός ακροδεξιός πολιτικός πήγε στην πόλη Πρζέμισλ της Πολωνίας, δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να δηλώσει τη στήριξή του στην χώρα που έχει αναλάβει την φιλοξενία του μεγαλύτερου μέρους των ουκρανών προσφύγων. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι έχει πρόθεση να μεταφέρει ουκρανούς πρόσφυγες μαζί του στην Ιταλία. Το γεγονός αυτό αν και θα φαινόταν να αποτελεί παραφωνία στην πολιτική του καριέρα, μιας και έγινε ευρύτερα γνωστός για την ακραία ρητορική του εναντίον των προσφύγων και μεταναστών, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την ακραία ρατσιστική και μισαλλόδοξη του πολιτεία απέναντι στους πρόσφυγες με καταγωγή από Αφρική και Ασία. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter