ΛΔ Κονγκό: Ένας εμφύλιος πόλεμος για τον έλεγχο των πρώτων υλών

ΛΔ Κονγκό: Ένας εμφύλιος πόλεμος για τον έλεγχο των πρώτων υλών

Στρατιωτικός νόμος έχει επιβληθεί στις ανατολικές επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ώστε να τεθεί υπό έλεγχο μία εμφύλια σύγκρουση που κρατάει σχεδόν δύο δεκαετίες και έχει για επίκεντρο τις πρώτες ύλες, τα πάθη του παρελθόντος και… τον ISIS.

Η ΛΔ του Κονγκό έχει βιώσει δύο εμφυλίους και συγκλονίζεται από έναν τρίτο από το 2004. Ο φόβος και τρόμος βασιλεύουν στην πολύπαθη αφρικανική χώρα. Χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις οικείες τους.

Ο στρατός του Κονγκό έλαβε διαταγές από τον πρόεδρο Φέλιξ Τσισεκέντι και θα αναλάβει τη διοίκηση των δύο περιοχών που μαίνεται η σύγκρουση. Πρόκειται για το βόρειο Κίβου και το Ιτούρι. Περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (ADF) και αποτελούν παρακλάδι του ISIS. Οι μαχητές της συγκεκριμένες οργάνωσης είναι υπεύθυνες για πολλές και βίαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Ο ΟΗΕ μάλιστα σε έκθεση του υποστηρίζει ότι μόνο το 2019 σκοτώθηκαν 850 άνθρωποι εξαιτίας των επιθέσεων των ADF. Η συγκεκριμένη βία είναι υπεύθυνη για την εξώθηση 1.6 εκατομμυρίων ανθρώπων στη προσφυγιά μόνο από την επαρχία Ιτούρι (συνολικού πληθυσμού 5.7 εκατομμυρίων) ενώ η UNICEF ανέφερε ότι 2.8 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική ενίσχυση.

Η ΛΔ Κονγκό τυγχάνει να «φιλοξενεί» περίπου 1.000 ορυχεία μικρής κλίμακας όπου εργάζονται 200.000 άνθρωποι ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. Οι εργαζόμενοι υπερεργάζονται σε άθλιες συνθήκες, με ανύπαρκτες αμοιβές και υπό τον συνεχή φόβο του θανάτου. Συμμορίες, λευκοί «επενδυτές» και τζιχαντιστές συνεργάζονται αγαστά για να εξάγουν τα διαμάντια, το κοβάλτιο, τον χρυσό και άλλες πρώτες ύλες στις αγορές της Δύσης ενόσω χρηματοδοτούν τους ατέρμονους πολέμους στην χειμαζόμενη αφρικανική χώρα.

Για τη συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το Al Jazeera

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter