Le Monde: Στην Ελλάδα διώκεται ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis

Le Monde: Στην Ελλάδα διώκεται ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis

Άρθρο καταπέλτη κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημοσιεύει σήμερα, Παρακευή 28/1 η γαλλική ιστορική εφημερίδα Le Monde με αφορμή τη δίωξη του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Το άρθρο επισημαίνει πως πέρα από τη στήριξη που έλαβαν οι διωκόμενοι δημοσιογράφοι από τις διεθνείς ενώσεις Τύπου, το θέμα έφτασε και στην Ευρωβουλή μετά από ερώτηση προς την Κομισιόν των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι η Le Monde αποφασίζει να ασχοληθεί με το ζήτημα αναδεικνύει το βαθμό της σοβαρότητάς του, ενώ το τεράστιο αναγνωστικό κοινό που διαθέτει παγκοσμίως η ιστορική εφημερίδα, δεν περιορίζεται στη Γαλλία.

Στο άρθρο της στη Le Monde, η δημοσιογράφος Marina Rafenberg φιλοξενεί και δηλώσεις του Pavol Szalzai των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, στις οποίες τονίζει ότι «οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα απειλούνται αυτή τη στιγμή από το οργανωμένο έγκλημα και τα δρακόντεια μέτρα. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση από 27 κράτη μέλη στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζει η RSF».

Η εικόνα που παρουσιάζει στο άρθρο της η δημοσιογράφος σχετικά με το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά επίσης στη δίωξη κατά της Γιάννας Παπαδάκου, στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και στις επιθέσεις που δέχτηκε η ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, μετά την ερώτηση που έκανε στον πρωθυπουργό. Τονίζεται επίσης ότι το MFRR πραγματοποίησε αποστολή στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες και ότι τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε δήλωσή του προς τη Le Monde, ο Jamie Wiseman του IPI τονίζει επίσης ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Δημοσιογράφοι δέχονται τρομοκρατία μέσω πολιτικοποιημένων δικών και η έλλειψη πλουραλισμού στα ΜΜΕ προκαλεί άλλο ένα πρόβλημα. Ολιγάρχες και εφοπλιστές που έχουν συμφέρον από τις καλές σχέσεις με τη συντηρητική κυβέρνηση για να ευνοούνται, κατέχουν την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα κριτικής της εξουσίας».

Σημειώνει μάλιστα:

«Ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά τη νίκη του Σύριζα στις βουλευτικές εκλογές του 2015, είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα: Σύμφωνα με τα στοιχεία, δώδεκα Έλληνες πολιτικοί ηγέτες είχαν λάβει δωροδοκίες για να βοηθήσουν το ελβετικό εργαστήριο να εμπορευθεί φάρμακα με αμφισβητούμενες θεραπευτικές ιδιότητες και να διογκώσει τις τιμές τους. Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία που εμπλέκονται στην υπόθεση.»

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύεται σε ελληνική μετάφραση: 

Ελλάδα: Σε δίκη δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis

Οι δύο ερευνητές δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν τις δωροδοκίες της φαρμακευτικής εταιρείας με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της, κινδυνεύουν με κάθειρξη είκοσι ετών για «συμμετοχή σε συνωμοσία και εγκληματική οργάνωση».
«Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατεύσει την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα;» ρώτησαν στις 27 Ιανουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης.
Η ερώτηση γίνεται σε συνέχεια της έναρξης στην Αθήνα της δίκης δύο δημοσιογράφων, του Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη του Documento, εβδομαδιαίας εφημερίδας μεταξύ των πιο κριτικών απέναντι στην συντηρητική κυβέρνηση και η Γιάννα Παπαδάκου που εργάστηκε πολλά χρόνια για την τηλεόραση του Alpha.
Οι δύο ρεπόρτερ που ερεύνησαν σκάνδαλα διαφθοράς και φοροδιαφυγής στα οποία εμπλέκονται ανώτεροι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών υγείας του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, διώκονται για «παράλειψη καθήκοντος», «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και «συμμετοχή σε συνωμοσία», αδικήματα που τιμωρούνται με είκοσι χρόνια φυλάκιση.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά τη νίκη του Σύριζα στις βουλευτικές εκλογές του 2015, είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα: Σύμφωνα με τα στοιχεία, δώδεκα Έλληνες πολιτικοί ηγέτες είχαν λάβει δωροδοκίες για να βοηθήσουν το ελβετικό εργαστήριο να εμπορευθεί φάρμακα με αμφισβητούμενες θεραπευτικές ιδιότητες και να διογκώσει τις τιμές τους. Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Απειλείται από το οργανωμένο έγκλημα»

Το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία κατηγορούσε πάντα την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε αυτές τις αποκαλύψεις για να την βλάψει, εμπλέκοντας εξέχουσες προσωπικότητες της δεξιάς, ιδιαίτερα τον Άδωνι Γιωργιάδη, νυν υπουργό Ανάπτυξης, ή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο. Τη Δευτέρα, αρχειοθετήθηκε η δίωξη που είχε ξεκινήσει το 2016 κατά των δύο αυτών πολιτικών.
Η Γιάννα Παπαδάκου ερεύνησε την υπόθεση Novartis αλλά και τη λεγόμενη λίστα «Λαγκάρντ», η οποία απαριθμούσε επιφανείς Έλληνες που είχαν καταθέσει τα χρήματά τους στην Ελβετία την περίοδο της οικονομικής κρίσης για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους στη χώρα τους.

«Είναι εκπληκτικό ότι ένας δημοσιογράφος κινδυνεύει να περάσει έως και 20 χρόνια πίσω από τα κάγκελα στην Ευρώπη επειδή έκανε τη δουλειά του», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Βαλκανίων για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF). «Οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα απειλούνται αυτή τη στιγμή από το οργανωμένο έγκλημα και τα δρακόντεια μέτρα. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση από 27 κράτη μέλη στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την RSF», προσθέτει.

Τον Απρίλιο του 2021, μια είδηση, ο Γιώργος Καραϊβάζ, δολοφονήθηκε το μεσημέρι στα προάστια της Αθήνας. Έκτοτε, η έρευνα έχει σταματήσει, γεγονός που ώθησε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό παρακολούθησης των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, το Media Freedom Rapid Response, να πραγματοποιήσει μια αποστολή για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Ο οργανισμός πρέπει να δημοσιεύσει την έκθεσή του στις αρχές Φεβρουαρίου και να την υποβάλει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά από επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου καταγράφονται στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που τιμωρεί τη διάδοση ψευδών πληροφοριών με έως και πέντε χρόνια φυλάκιση. «Μόνο η Ουγγαρία στην Ευρώπη προσπάθησε να φιμώσει τον Τύπο με αυτόν τον τρόπο», παρατηρεί ο Pavol Szalai.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική»

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Ingeborg Beugel, ολλανδή ανταποκρίτρια στην Ελλάδα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «ψεύδεται» για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών που επιχειρεί η ελληνική ακτοφυλακή στο Αιγαίο Πέλαγος. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται πάντα ότι καταφεύγει σε αυτήν την παράνομη πρακτική της επαναπροώθησης προσφύγων πίσω στην Τουρκία χωρίς να έχουν καταφέρει να υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο στην Ελλάδα.
Η ανταποκρίτρια αντιμετώπισε μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δέχθηκε επίθεση στο δρόμο κοντά στο σπίτι της. «Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται επίσης ότι κατασκόπευε δημοσιογράφους που εργάζονταν σε θέματα μετανάστευσης και ότι κατέβαλε βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας με άδικο τρόπο, ευνοώντας τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ», σημειώνει ο Pavol Szalai. Για το τελευταίο αυτό σημείο έχει κινηθεί κοινοβουλευτική έρευνα.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό μέσα από πολιτικοποιημένες δίκες και η έλλειψη πλουραλισμού στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι ένα πρόβλημα», σημειώνει ο Jamie Wiseman του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου. Από την οικονομική κρίση, ο τομέας των μέσων ενημέρωσης έχει καταστραφεί. «Οι ολιγάρχες και οι εφοπλιστές, που έχουν συμφέρον να έχουν καλές σχέσεις με τη Συντηρητική κυβέρνηση για να κερδίσουν αναθέσεις, κατέχουν την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης-συνεχίζει ο αναλυτής-. Αυτό περιορίζει πολύ τη δυνατότητα κριτικής της εξουσίας που υπάρχει. »

 

Marina Rafenberg (Athènes, correspondance)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter