Le Soir: Το ΔΝΤ καθυστερεί στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Le Soir: Το ΔΝΤ καθυστερεί στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

«Το ΔΝΤ καθυστερεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης», σημειώνει, σε ρεπορτάζ της, η βελγική εφημερίδα Le Soir, παραπέμποντας σε εμπιστευτικό υπόμνημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με το οποίο καταρρίπτει την «απαισιόδοξη οπτική» του ΔΝΤ. Ο ESM, ωστόσο, με ανάρτησή του στο Twitter, αρνείται πως το εν λόγω έγγραφο αποτελεί υπόμνημα του ESM.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα της Le Soir αναφέρεται πως από την έναρξη του τρίτου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, το καλοκαίρι του 2015, το ΔΝΤ δεν έχει σταματήσει να δημοσιεύει σημειώματα, με τα οποία εκφράζει την άποψη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν θα καταστούν ποτέ βιώσιμα, χωρίς μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους, συμπληρώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι, εκνευρισμένοι από αυτές τις δημοσιεύσεις, είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν στα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ. 

«Γι’ αυτό και ο ΕSM, σε επίσημο υπόμνημά του με ημερομηνία 23 Μαρτίου, -το οποίο δεν υπήρχε η πρόθεση να δημοσιοποιηθεί, αλλά στο οποίο η Le Soir κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση- αμφισβητεί με μεγάλη ακρίβεια τις αριθμητικές αναλύσεις του ΔΝΤ, το οποίο συστηματικά υιοθετεί μία απαισιόδοξη οπτική στις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας», τονίζει.

Το κύριο επιχείρημα του συγκεκριμένου υπομνήματος, επισημαίνει ο συντάκτης, είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει προσαρμόσει τις προβλέψεις του, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας αποδείχθηκε πολύ πιο θετική από ό,τι προέβλεπαν οι στόχοι του σχεδίου διάσωσης το 2015. «Παρά τα αντικειμενικά καλύτερα, σε σχέση με τα αναμενόμενα, στοιχεία που παρατηρούνται, το ΔΝΤ άρχισε να αποκλίνει σημαντικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση, τόσο με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, όσο και με τις δημοσιονομικές προβλέψεις, δύο κρίσιμες μεταβλητές για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», υποστηρίζει το υπόμνημα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter