Λεφτά υπάρχουν…αλλά για ποιους;

Λεφτά υπάρχουν…αλλά για ποιους;

Από το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη το 1893 και το «Τελικώς επτωχεύσαμεν» του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1932, φθάσαμε μεταπολεμικά στο «Λεφτά υπάρχουν αλλά που πηγαίνουν τα λεφτά;» του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 στη ΔΕΘ.

Αλήθεια που πηγαίνουν τα λεφτά από το μαξιλαράκι των 37 δις που άφησε προίκα ο ΣΥΡΙΖΑ από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Άραγε πήγαν στην υγεία με την πανδημία που χτύπησε και την πόρτα μας, πήγαν στην οικονομία με τα lockdown ή αλλού;

Παίρνοντας έναυσμα από μια ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 23 Μαρτίου 1963 για συγκεκριμένο λόγο «Ποιος κυβερνά τέλος πάντων αυτόν τον τόπο;» θα απαντήσω αυθόρμητα, μα φυσικά τα ΜΜΕ και οι καναλάρχες.

Θυμόμαστε βέβαια επί ΔΟΛ πως ανεβοκατέβαιναν κυβερνήσεις. Τώρα βέβαια το ΔΟΛ έγινε ΔΟΜ, προχώρησε η τεχνολογία, έγιναν τα socialmedia, έχουμε sites, blogs, περισσότερα κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πολύ σωστά η κυβέρνηση έπρεπε να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες για την πανδημία και τους τρόπους αντιμετώπισης της με το πρόγραμμα «Μένουμε Σπίτι». Βέβαια μας κόστισε λίγο ακριβά η όλη επικοινωνιακή καμπάνια λες και είμαστε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που το φυσάμε το χρήμα, αλλά σημασία έχει η αποτελεσματικότητα του μηνύματος. Τι είναι τέλος πάντων 20 ψωροεκατομμυριάκια για κοινωνικά μηνύματα;

Ανάξιο συζήτησης όταν υπάρχει ΦΕΚ (2037 /5.6.2018, τεύχος ΙΙ), όπου αναφέρεται ευθαρσώς ότι η έννοια μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου, όπως ισχύει στο αρ.3, παρ.21του ν. 2328/1995 (Α’ 159), θεωρούνται όσα πληροφορούν το κοινωνικό σύνολο για θέματα σχετικά με πρόληψη ασθενειών, ατυχημάτων ή παθήσεων και πρέπει να μεταδίδονται δωρεάν. Εκτός εάν θεωρεί η κυβέρνηση ότι τα 20 εκατομμύρια είναι για πέταμα.

Και μετά το «Μένουμε Σπίτι», πρέπει να συνεχίσουμε να «Μένουμε Σπίτι» και να «Μένουμε Ασφαλείς». Και πώς το πετυχαίνουμε αυτό;

Φυσικά κάνοντας ένα δωράκι σε 1232 «επιλεκτικά και της αρεσκείας» μας ΜΜΕ. Στη λίστα βέβαια όλων αυτών δεν αναφέρουν μέσα το ποσό της κάθε μίας χρηματοδότησης, αφού μας το επιφυλάσσουν ως έκπληξη για το 2021. Θα τρίβουμε τα μάτια μας ή θα τραβάμε τα μαλλιά μας από αυτά που θα δούμε; Προβλέπω νέο versionτου Apokalypsenow!

Πάντως δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι έχουμε τόσα πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα μας. Ούτε που ξέρω πότε ξεφυτρώσανε αυτά. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε μια τάξη στο χάος που επικρατούσε μέχρι τότε στα sites και τα blogs. Η επιχορήγησή τους περνούσε μέσα από την αδειοδότηση εγγραφής τους στο σχετικό μητρώο που καθόριζε κανόνες λειτουργίας.

Με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη που αρέσκεται στο χάος, πήραν χρηματοδότηση όχι μόνον sitesκαι blogsπου δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο, (πάλι ανακόλουθο το κράτος) αλλά και εκείνα που, πριν χρηματοδοτηθούν, δεν είχαν ακόμη συσταθεί ή δεν λειτουργούσαν τα τελευταία 10 χρόνια! Παλιά μου τέχνη κόσκινο! Ξαναζούμε τις μέρες δόξης με τις διαφημίσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, που δίνονταν τεράστια ποσά για «καμπάνιες δημόσιας Υγείας» σε ανύπαρκτα sitesημετέρων, κουμπάρων, μπατζανάκηδων.Α! όλα κι όλα, όταν το κοινωνικό μήνυμα είναι διά νόμου δωρεάν, το κράτος είναι large, θέλει να πληρώνει δεν είναι τσιφούτικο!

Φυσικά υπάρχουν και εφημερίδες και sites, τα οποία όχι μόνο δεν έλαβαν χρηματοδότηση αλλά έχουν κοπεί και από την κρατική διαφήμιση. Κατά τη κυβέρνηση τα «απαράδεκτα» αυτά μέσα παραπληροφορούν τον κόσμο και δεν βοηθούν στο κοινό καλό, όπως για παράδειγμα θρησκευτικά sites που έλαβαν χρηματοδότηση ενώ παρότρυναν τον κόσμο να κοινωνεί γιατί με τη Θεία Κοινωνία δεν κολλάς κορωνοϊό!

Εδώ χρηματοδοτήθηκε blog που ο ιδιοκτήτης του, έχοντας τηλεοπτική κουτσομπολίστικη εκπομπή, κόπηκε από το ΕΣΡ για παραπλάνηση τηλεοπτικού κοινού και του υπεβλήθη πρόστιμο. Πώς τώρα ο συγκεκριμένος κύριος έγινε αξιόπιστος για την κυβέρνηση, δεν παραπλανά πλέον τους πολίτες και λαμβάνει χρηματοδότηση, είναι απορίας άξιον..

Εν κατακλείδι, η αλήθεια πονάει,όπως κάνει το Documentoγια τη κυβέρνηση, που δεν της χαρίζεται με τις ενοχλητικές αποκαλύψεις του και πρέπει να τιμωρηθεί,ώστε να μην πάρει κρατική διαφήμιση, αλλά και χρηματοδότηση. Αλλοίμονο για τους χιλιάδες αναγνώστες του Documento, ιδίως αυτούς που διαβάζουν μόνο αυτό. Η κυβέρνηση τους τιμωρεί να μην ενημερωθούν για το κοινωνικό μήνυμα της υγειϊνής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας.

Αντίθετα, ανενεργό site από το 2010 με αναγνωστικό κοινό μόνο τον ιδιοκτήτη του, χρηματοδοτείται για τη προσφορά του στην ενημέρωση των πολιτών! Ηδονίζομαι να σκέπτομαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει διάλεξη με θέμα τη Δημοκρατία εν Ελλάδι επί διακυβέρνησής του. Απόλαυση σκέτη.. ιδίως εάν με συνοδεύει ακούγοντάς τον μια μεγάλη σακούλα ποπ-κορν.

Τελικά φαίνεται ότι λεφτά πάντα υπάρχουν επί ΝΔ για συγκεκριμένους (ας είναι καλά το μαξιλαράκι της κυβέρνησης Τσίπρα) και πρέπει να ξοδευτούν για να έχουμε τα mediaκοντά μας. Για πόσο καιρό ακόμα, αυτό θα το δούμε οσονούπω. Μέχρι τότε θα βολεύει τους δικούς της, θα νομοθετεί ευνοϊκά για τους χρηματοδότες της και θα μοιράζει τα λεφτά που της άφησε ο Τσίπρας.

Η Ελένη Αυλωνίτου είναι πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter