Λειψυδρία: Καμία απάντηση Μητσοτάκη στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας- Τι δηλώνει ο δήμαρχος και οι κάτοικοι στο documentonews.gr

Λειψυδρία: Καμία απάντηση Μητσοτάκη στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας- Τι δηλώνει ο δήμαρχος και οι κάτοικοι στο documentonews.gr

Η κεντρική Κέρκυρα εκπέμπει SOS για την λειψυδρία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει προκλητικά. Πριν από ένα χρόνο ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος με υπόμνημα προς τον Κ. Μητσοτάκη που επισκέφθηκε την περιοχή ζήτησε να παρθούν μέτρα… στην πολύπαθη Κεντρική Κέρκυρα που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας.

Σήμερα κάτοικοι του Γαστουρίου δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικότερες ανάγκες τους λόγω της διακοπής του νερού για μέρες. Η δε Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΕΥΑ) είναι τραγικά υποστελεχωμένη, με χρέη εκατομμυρίων, δίκτυα και σωληνώσεις τριακονταετίας και ανήμπορη να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες για νερό που εξαιτίας και του τουρισμού αυξάνονται κατά 250%!

Προκλητική αδιαφορία Μητσοτάκη

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στην Κέρκυρα σημειώθηκε η πρώτη παραίτηση αυτοδιοικητικού στελέχους για το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας. Συγκεκριμένα, στις 10/5/2025 ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Βασίλης Χειμαριώτης υπέβαλε την παραίτησή του στην αποκεντρωμένη διοίκηση λόγω του τεράστιου προβλήματος της λειψυδρίας.

Η δε Κέρκυρα από τον Νοέμβριο του 2024 έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, έχοντας ως «στόχο την άμεση αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας».

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα παλιό στο νησί των Φαιάκων που εδώ και 30 χρόνια υποσχέσεις από το κεντρικό κράτος για τη δημιουργία φραγμάτων στον βορρά και τον νότο που θα βοηθούσαν στη συγκέντρωση νερού. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, με έλεγε με σιγουριά σε επίσκεψή του το 2022 ότι «λύνεται το υδρευτικό πρόβλημα της Κέρκυρας μετά από σχεδόν μισό αιώνα».

Και ενώ έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, όχι έργα άλλα ούτε μια απάντηση σε υπόμνημα δεν μπορεί να δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ο δήμαρχος στις 24 Μαΐου του 2024 τόνιζε συγκεκριμένα στο υπόμνημά του σχετικά με το ζήτημα του νερού:

«Τα υδραγωγεία μας, παλαιά και ανεπαρκή, έχουν αντοχές που υπολείπονται των αναγκών. Αναγκών που συνεχώς μεγαλώνουν και αδυνατώντας να τις καλύψουν, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα φαινόμενα διακοπών στην υδροδότηση διαφόρων εκτεταμένων ευαίσθητων περιοχών.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου! Εκπέμπουμε SOS!

Ζητάμε επειγόντως χρηματοδότηση 10 εκατ. Ευρώ για την άμεση εκτέλεση έργων εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων μας, αντικατάστασης των προβληματικών κεντρικών αγωγών των υδρευτικών μας δικτύων και άλλα μικρότερης κλίμακας συμπληρωματικά έργα».

Σε ερώτημα του documentonews.gr για το αν ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε στο SOS που εκπέμπει η Κέρκυρα για την λειψυδρία ο δήμαρχος, Στ. Πενηντάρχου-Πουλημένος επισημαίνει ότι:

«Όχι. Δεν έχω λάβει απάντηση στο υπόμνημα αυτό. Υπάρχει μια γενική διαβεβαίωση ότι τα αρμόδια Υπουργεία θα εξετάσουν το αίτημά μας και ανάλογα τις δυνάμεις τους, θα ανταποκριθούν. Δεν έχουμε δει ακόμα κάτι. Ο γ.γ. υδάτων κ. Βαρελίδης γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε καθώς δεν έχουμε μόνο τους 100.000 κατοίκους του νησιού, αλλά εκατομμύρια επισκέπτες που πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες μας. Μιλάμε για μια αύξηση που αγγίζει το 250%».

«Το νερό κόβεται από 12 ώρες μέχρι 6 μέρες» 

Έναν χρόνο μετά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Κέρκυρα ο Γολγοθάς για το νερό και ειδικά στις περιοχές με υψόμετρο από το παραλιακό μέτωπο συνεχίζεται. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι τριτοκοσμικές καταστάσεις που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Γαστουρίου. Εν έτη 2025, χρησιμοποιούν νερό από τα κλιματιστικά για την τουαλέτα και άλλες οικιακές εργασίες, ενώ το νερο έρχεται στα σπίτια απρογραμμάτιστα για 2-3 ώρες. Στα όσα καταγγέλλουν τοποθετούν στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον δήμαρχο Στ. Πενηντάρχου-Πουλημένο που είναι και ο πρόεδρος της πολύπαθης ΔΕΥΑΚ, μέχρι να βρεθεί νέος γενικός διευθυντής.

Η Μαρία Μπαλλή, κάτοικος της περιοχής τονίζει στο documentonews.gr ότι:

«Πέρυσι είχαμε φτάσαμε να μην έχουμε νερό για 10 μέρες! Φέτος είναι διαφορετικό, το νερό έχει μια πολύ μικρή ροή κατά τη διάρκεια της μέρας σε ώρες που ποτέ δεν ξέρουμε και γεμίζει αρκετά. Η ροή είναι τόσο χαμηλή που δεν μπορείς να βάλεις ένα πλυντήριο».

Αντίστοιχα ο Δημήτρης Κοντός που κατάγεται από την περιοχή χαρακτηρίζει την κατάσταση «απελπιστική» και περιγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων:

«Η υδροδότηση διακόπτεται ολοσχερώς και συνεχόμενα για μεγάλες περιόδους, δηλαδή από 12 ώρες, έως και 6 ημέρες.  Φαντάζεστε πως είναι η κατάσταση, εν μέσω καύσωνα, σε μια εξαιρετικά τουριστική, αγροτική, αλλά και «ευαίσθητη» περιοχή του νησιού (στην περιοχή, βρίσκονται τόσο το Ποντικονήσι, όσο και το ανάκτορο του Αχίλλειου, αλλά και – ίσως το σημαντικότερο όλων – το Γηροκομείο Κέρκυρας). Η τοπική δημοτική υπηρεσία ύδρευσης (ΔΕΥΑΚ), δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις και τις εκκλήσεις των κατοίκων, ενώ το τοπικό κοινοτικό συμβούλιο, δηλώνει αδυναμία παρέμβασης.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η κατάσταση αυτή ξεκίνησε πέρσι, συμπτωματικά (???) μετά την ανάληψη της Δημαρχίας Μέσης Κέρκυρας (περιλαμβάνει και την πόλη της Κέρκυρας, η οποία επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα ύδρευσης κατά καιρούς, αλλά όχι σε αυτή την έκταση), από τον κ. Πουλημένο. Και ενώ για την περσινή χρονιά, υπήρχε το επιχείρημα της ανομβρίας, αυτό δεν ισχύει για φέτος, όπου στη διάρκεια του χειμώνα η Κέρκυρα είχε πάρα πολλές βροχές. Σημειώνω πως λόγω του παμπάλαιου δικτύου, υπάρχουν πολύ συχνές διαρροές και απώλειες, τις οποίες η (ομολογουμένως υποστελεχωμένη) ΔΕΥΑΚ, αδυνατεί να επισκευάσει εγκαίρως, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα.

Κατά την άποψή μου, όποια κι αν είναι η αιτία του προβλήματος, (έλλειψη επαρκούς νερού, αδιαφορία, ανικανότητα, ή ιδιοτέλεια), σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα πέφτει στους ώμους του Δημάρχου, ο οποίος θα έπρεπε να έχει κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει υδροδότηση (νέες γεωτρήσεις, αφαλάτωση, μεταφορά με υδροφόρες, κλπ). Αντίθετα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό (όσο μπορώ να γνωρίζω) και οι κάτοικοι (μόνιμοι και περιστασιακοί) έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Σημειώστε πως στην περιοχή λειτουργούν  σχεδόν είκοσι ξενοδοχεία, μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενων δωματίων και εστιατορίων, αλλά και (σημαντικότερο όλων) το Γηροκομείο Κέρκυρας, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα, πρωτίστως για τους ανήμπορους τροφίμους».

Μεταξύ άλλων και οι επαγγελματίες της εστίασης ταλαιπωρούνται στο Γαστούρι αφού είναι επιφορτισμένοι με το έξοδο των εμφιαλωμένων νερών για το μαγείρεμα, ενώ αν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους αναγκάζονται να κλείνουν για αρκετές ώρες την ημέρα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Επιπρόσθετα αν χρειαστεί θα πρέπει να αγοράσουν νερό δια βυτιοφόρων προσθέτοντας ένα ακόμη έξοδο στον προϋπολογισμό τους.

Σε επίπεδο άμεσων λύσεων για το πρόβλημα, αφού το κεντρικό κράτος δεν ενδιαφέρεται για τη λειψυδρία, ο δήμος θα προχωρήσει σε έργο από ίδιους πόρους για το Γαστούρι, ενώ ο δήμαρχος εξηγεί στο documentonews.gr γιατί οι περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο έχουν απώλειες σε νερό:

«Κοιτάξτε η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι. Στην πόλη και τα προάστιά της, ενώ πέρυσι είχαμε προβλήματα από το Πάσχα φέτος δεν έχουμε. Αυτό προέκυψε από το μάζεμα των διαρροών που κάναμε τον χειμώνα στο δίκτυο. Εξαιτίας αυτών το νερό που αντλούμε και είναι ίδιο με αυτό που αντλούσαμε πέρυσι, είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες και στα πιο υψηλά σημεία της πόλης.

Δεν υπάρχει καμία περιοχή της πόλης και των προαστίων χωρίς νερό, αλλά έχουμε πρόβλημα σε δυο κοινότητες, στο Γαστούρι – όπου υπάρχουν 18 ξενοδοχεία και δεκάδες βίλες- και το νερό που διοχετεύουμε στην περιοχή υστερεί κατά 30% των αναγκών. Έχουμε προτείνει στο ΥΠΕΝ (η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει μέχρι και σήμερα) προβλέπουμε έργα που δεν έχουν γίνει και τώρα με ίδιους πόρους θα συνδέσουμε το υδραγωγείο του Γαστουρίου με ένα γειτονικό. Ελπίζουμε εντός 10 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί».

Ως προς το Γηροκομείο ο δήμαρχος είναι καθησυχαστικός:

«Το Γηροκομείο είναι στη χαμηλή ζώνη. Μπορεί να πέσει λίγο πίεση, αλλά δεν έχει πρόβλημα υδροδότησης».

Βέβαια μέχρι να λυθεί το ζήτημα με την σύνδεση του υδραγωγείου του Γαστουρίου με το δίκτυο της κοινότητας των Κυνοπιαστών (θα προσφέρονται 700-800 κυβικά νερού την ημέρα σύμφωνα με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας) η ταλαιπωρία για τους κατοίκους παραμένει. Η Λουκία Κυπριώτη, φροντίζει μαζί με την αδερφή της τον 93χρονο πατέρας της και περιγράφει στο documentonews.gr την καθημερινότητά της:

«Όταν προσέχεις έναν άνθρωπο 93 ετών καταλαβαίνετε πως μόνο η τουαλέτα του πρέπει να καθαρίζετε συνέχεια, αν όχι δύο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα και το μόνο που κάνουν είναι να μας κόβουν το νερό για 48 ώρες και το στέλνουν μόνο για δύο ώρες! Βάλαμε όλοι αναγκαστικά ντεπόζιτα στα σπίτια μας και εδώ στην γειτονιά υπάρχει ένα ξενοδοχείο, που οι δεξαμενές του υπερχειλίζουν και τα νερά φεύγουν στο δρόμο, ενώ η γειτονιά δεν έχει νερό! Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης είναι επιεικώς αναίσθητοι. Παίρνουμε εμφιαλωμένα νερά και έχουμε έναν κουβά. Μόλις γεμίσει από το αιρκοντίσιον ο κουβάς το χρησιμοποιούμε για την τουαλέτα, για σφουγγάρισμα, αλλιώς δεν μπορούμε. Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις!».

Σχετικά με τις διακοπές νερού και τη μη ανακοίνωση του πότε επανέρχεται η παροχή, η κατάσταση της ΔΕΥΑΚ είναι τέτοια σε συνδυασμό με τη ζήτηση που καθίσταται αδύνατος ο προγραμματισμός σύμφωνα με τον δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας ο οποίος υπογραμμίζει:

«Αν όλες οι βρύσες είναι ανοιχτές για να γεμίσουν τις δεξαμενές που έχει ο καθένας, τότε ο προγραμματισμός που κάνουμε για μια ολόκληρη περιοχή θα αστοχήσει. Το νερό θα πάει στις χαμηλές ζώνες και οι υψηλές θα μείνουν κρεμασμένες».

ΔΕΥΑΚ σε κατάρρευση, υποστελεχωμένη και αβοήθητη

Η κατάσταση της ΔΕΥΑΚ που περιγράφει ο δήμαρχος στο documentonews.gr είναι δυστυχώς ο κανόνας στις Δημοτικές Επιχειρήσεις τις οποίες το Υπουργείο Ενέργειας δεν ενισχύει με ένα σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων και προσλήψεων σε προσωπικό, αλλά μέσω ΣΔΙΤ και έργων με ιδιώτες επιθυμεί να μεταφέρει το κόστος των έργων στους καταναλωτές. Το ζήτημα του νερού και των αναγκαίων δημόσιων υποδομών που χρειάζεται απασχολεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο ως προς το πώς θα βάλει ιδιώτες στο τελευταίο δημόσιο αγαθό της χώρας. Οι ΔΕΥΑ της χώρας είναι υπό κατάρρευση, γεγονός που η ΚΕΔΕ και ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης έχει πολλάκις τονίσει και έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Η κατάσταση στην ΔΕΥΑΚ δεν είναι καλή, αλλά άκρως προβληματική. Αυξήσαμε ναι μεν την αξιοπιστία της σε ορισμένους δείκτες, αλλά απέχουμε πολύ από το να έχουμε μια οργανωμένη και αποτελεσματική υπηρεσία» εξηγεί ο Στ. Πενηντάρχου-Πουλημένος και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Μέχρι το 2023-2024 η ΔΕΥΑΚ κάλυπτε όλο το νησί και μέχρι τότε τα χρέη μας προς τη ΔΕΗ είχαν φτάσει περίπου τα 20 εκατομμύρια. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έκανε έναν διακανονισμό που δεν τηρήθηκε και η ΔΕΗ οδηγήθηκε σε ποινή, δηλαδή ανέστειλε την δυνατότητα νέων συνδέσεων με το δίκτυό της. Αν έχουμε μια νέα γεώτρηση και θέλουμε ρεύμα…δεν μας δίνει η ΔΕΗ λόγω της ποινής. Στο μεταξύ εμείς αρχίσαμε να πληρώνουμε τα δέοντα. Διαχωρίστηκε το χρέος μας από αυτά των όμορων δήμων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας και πλέον προχωράμε με τον επιμερισμό των χρεών. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας καλύπτει το 67% του πληθυσμού και υποδέχεται την καλοκαιρινή περίοδο πάνω από 4.000.000 ανθρώπους.

Υπάρχει τραγική υποστελέχωση σε βασικές ειδικότητες. Δεν έχει γενικό διευθυντή και έχουμε ελλείψεις στελεχών υψηλών απαιτήσεων, δηλαδή μηχανικούς. Λειτουργούμε υποτυπωδώς με 3-4 μηχανικούς, ενώ θα έπρεπε να έχουμε 10-12. Ταυτόχρονα είναι καθηλωμένες και οι αμοιβές γεγονός που οδηγεί στο να μην υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον. Η ΔΕΥΑΚ δεν έχει εκ του νόμου τη δυνατότητα να δώσει υψηλές και ανταγωνιστικές αμοιβές που θα έφερναν πιο εύκολα κόσμο».

Παρακάτω ολόκληρο το υπόμνημα

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ by Website Documento on Scribd

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Novartis: «Μαύρο χρήμα», ψέματα και απειλές από τον Φρουζή

Δίκη Novartis: Εμφανίστηκε «αυτοβούλως» ο Φρουζής… αφού πρώτα διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του

Ριφιφί στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Υπόνοια εμπρησμού για τη φωτιά στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη (Video)

Αρχηγός κυκλώματος ναρκωτικών αστυνομικός του ΑΤ  Πειραιά και «πληροφοριοδότης» επιχειρηματία από τη Μύκονο

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων – Τουλάχιστον 600 νεκροί από την Κυριακή

Νηνεμία και τρικυμία στις πισίνες – Στο Docville την Κυριακή με το Documento 

Documento Newsletter