Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών με κυβερνητική απόφαση τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Φωτογραφία αρχείου.

Τα Υπουργεία Παιδείας / Θρησκευμάτων και Υγείας ανακοίνωσαν τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν την τέλεση λειτουργιών στις εκκλησίες από τις 12 έως τις 20 Απριλίου. Μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα επιτρέπονται οι λειτουργίες, οι λατρευτικές συνάψεις και οι πάσης φύσεων θρσκευτικές τελετές οι οποίες θα διεξάγονται  παρουσία των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού, με τον συνολικό αριθμό αυτών να μην ξεπερνά τα τέσσερα άτομα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η απαγόρευση επίσκεψης κοινού (είτε ατομικά, είτε ομαδικά) σε μοναστήρια.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες

Mε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020. Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.