Λέκκας: Φοβόμαστε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη τα επόμενα χρόνια (Video)

Λέκκας: Φοβόμαστε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη τα επόμενα χρόνια (Video)

Ανησυχία προκαλεί στους ερευνητές ο χθεσινός ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν προβλέψει ότι μέχρι το 2022 θα εκδηλωνόταν σεισμός νότια της Κωνσταντινούπολης της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ. 

«Η ανησυχία στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ μεγάλη για τον εξής λόγο, γιατί επιστήμονες από όλον τον κόσμο είχαν προβλέψει ότι μέχρι το 2022 θα εκδηλωνόταν σεισμός νότια της Κωνσταντινούπολης της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ. Σε αυτό υπήρχαν συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων γιατί ενώ κανονικά δεν προδώσουμε τους σεισμούς, το ρήγμα της Ανατολίας παρουσιάζει μια καλή περιοδικότητα» δήλωσε στο ΟΡΕΝ, ο κ. Λέκκας.

«Αυτό ήταν καταλύτης για να ανησυχήσει πολύ ο κόσμος, γιατί θεώρησαν ότι είναι ο μεγάλος σεισμός. Αφετέρου, η παγκόσμια κοινή γνώμη και επιστημονική κοινότητα αναρωτήθηκε τι γίνεται. Θα σας το πω όσο πιο απλά μπορώ, ο σεισμός των 5,8 αφαίρεσε ένα τμήμα της δυναμικότητας του ρήγματος, αλλά όμως η κύρια σεισμική ενέργεια παρέμεινε στο υπόλοιπο κομμάτι του ρήγματος. Από το 5,8 μέχρι το 7, το 7 είναι περίπου 250 φορές μεγαλύτερος» πρόσθεσε.

«Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός. Αυτό είναι το πλαίσιο» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου εξέφρασαν την ανησυχία τους πως είναι πολύ πιθανό το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά να «δώσει» ένα μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,1 έως 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter