Λέκκας για Τουρκία: Όσο δεν ενεργοποιείται το ρήγμα της Ανατολίας, τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει (Video)

Λέκκας για Τουρκία: Όσο δεν ενεργοποιείται το ρήγμα της Ανατολίας, τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει (Video)

Δεν έκρυψε την ανησυχία του ο Ευθύμης Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία τη Δευτέρα.

«Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα», ανέφερε στο Mega ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία – Ιδιαίτερα αισθητός στην Κωνσταντινούπολη (Videos)

«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει καταστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει», υπογράμμισε.

Οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ρήγμα της Ανατολίας έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί κι αυτό προκαλεί ανησυχία. «Όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν».

«Κίνδυνος και για την Αγία Σοφία»

«Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter