Φανερά συγκινημένος, ο Πάπας Λέων 14ος -κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ- απηύθυνε την πρώτη του ομιλία ενώπιον του πλήθους στο Βατικανό, κάνοντας επίσης αναφορά στον Πάπα Φραγκίσκο. Μάλιστα, το δεύτερο μέρος του μηνύματός του το απηύθυνε στα ισπανικά.
«Ειρήνη σε όλους σας. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του αναστημένου Χριστού, του καλού ποιμένα που έδωσε τη ζωή του για τον Θεό», είπε, εξηγώντας την επιλογή του χαιρετισμού του. Και θα ήθελα επίσης αυτός ο χαιρετισμός της ειρήνης να εισέλθει στις καρδιές μας και στις οικογένειές μας».
Pope Leo XIV: God loves us. God loves everyone. pic.twitter.com/FrJoJzC6TC
— Acyn (@Acyn) May 8, 2025
«Ας κρατήσουμε στα αυτιά μας τη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου που ευλογεί τη Ρώμη. Ο Πάπας που ευλόγησε τη Ρώμη, έδωσε την ευλογία του σε ολόκληρο τον κόσμο εκείνο το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να δώσω συνέχεια σε αυτή την ευλογία. Ο Θεός μας αγαπάει. Ο Θεός αγαπάει τους πάντες. Το κακό δεν θα επικρατήσει», είπε στα ιταλικά απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Βατικανό.
Ο Λέων ΙΔ΄ έδειχνε εμφανώς συγκινημένος καθώς χαιρετούσε το πλήθος που τον επευφημούσε στην πλατεία. Στη συνέχεια μίλησε στα ισπανικά μία από τις πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες που γνωρίζει – για να απευθυνθεί στην «αγαπημένη του επισκοπή» στο Περού.
Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρεβόστ, όπως ήταν γνωστός μέχρι αυτή την ώρα, εργάστηκε για μια δεκαετία στο Τρουχίγιο του Περού και υπηρέτησε ως επίσκοπος του Τσικλάγιο, μιας άλλης πόλης του Περού, από το 2014 έως το 2023.
«Στην αγαπημένη μου αγαπημένη επισκοπή στο Περού, όπου ένας πιστός λαός συνόδευσε τον επίσκοπό του για να μοιραστεί την πίστη του μαζί του και που έχει κάνει τόσα πολλά για να είναι μια πιστή εκκλησία», είπε.
Ο Λέων 14ος κάλεσε την Καθολική Εκκλησία να είναι μια «συνοδική» εκκλησία, «που προχωράει μπροστά και που αναζητά πάντα την ειρήνη και να είναι κοντά σε όσους υποφέρουν».
Διαβάστε επίσης
Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ: Ποιος είναι ο νέος Πάπας – Ο πρώτος Αμερικανός