Λέρος: Τελετή μνήμης για την 77η επέτειο βύθισης του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα»

Λέρος: Τελετή μνήμης για την 77η επέτειο βύθισης του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα»

Η τελετή για την 77η επέτειο από τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 στη Λέρο. Στις εκδηλώσεις μνήμης, παρέστη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και ο ακόλουθος ‘Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατέπλευσαν στη Λέρο η φρεγάτα «Κουντουριώτης» αλλά και η κανονιοφόρος «Αήττητος».

Το αντιτορπιλικό ήταν από τα πιο σύγχρονα πλοία του ελληνικού βασιλικού ναυτικού με το ξέσπασμα του πολέμου (μαζί με το αδελφό «Βασιλεύς Γεώργιος Α’» (D-14)) έχοντας ενταχθεί σε υπηρεσία το 1939 και επέδειξε πλούσια δράση.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, ενώ εκτελούσε περιπολία στην περιοχή δυτικά της Καρπάθου μαζί με το βρετανικό HMS “Intrepid” (D10) διατάχθηκαν να καταπλεύσουν στη Λέρο όπου θα τελούσαν υπό την προστασία των ιταλικών Α/Α πυροβολαρχιών (οι Ιταλοί είχαν ήδη περάσει στο στρατόπεδο των Συμμάχων).

Στις 10 το βράδυ δέχτηκαν τρία διαδοχικά κύματα επιθέσεων από σχηματισμό 24 γερμανικών αεροπλάνων Ju-88. Από την έκρηξη το ελληνικό πλοίο κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε γρήγορα. Από το πλήρωμα των 222 ανδρών του και 22 επισκεπτών του (15 Λέριοι και 7 ναύτες ενός ελληνικού εμπορικού) 80 συνολικά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό ή πνίγηκαν. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter