«Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο»

Λέσβος: Απάνθρωπη η παρεμπόδιση της τοποθέτησης οικίσκων για τους πρόσφυγες λέει η Κίνηση Πολιτών

Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καταφέρεται κατά του δημάρχου για τη στάση του να εμποδίσει την εκφόρτωση οικίσκων για τους πρόσφυγες. Μάλιστα τονίζει ότι η στάση αυτή κάνει να «ακούγονται ως υποκριτικές οι αναφορές των προηγούμενων ημερών για το κρύο, τις λάσπες, […] για κακές συνθήκες υγιεινής που υφίστανται στη Μόρια οι πρόσφυγες».

Παράλληλα η Κίνηση καλεί το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση να υλοποιήσουν τα εξής: «Να επιταχύνουν τους ρυθμούς αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας, καθώς και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Να μετακινηθούν κατά προτεραιότητα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Να επιμείνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εξασφάλιση στοιχειωδών έστω ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ Μόριας».

Με την ίδια ανακοίνωση καλείται ο δήμαρχος Λέσβου: «Να αναθεωρήσει την στάση του. Να διαφυλάξει την ομαλότητα, την ειρηνική διαχείριση του μεταναστευτικού, με προτεραιότητα τον ανθρωπισμό, που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε προς το συμφέρον τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των συνανθρώπων μας προσφύγων-μεταναστών».

Τα μέλη της Κίνησης εκτιμούν ότι παρά τις ομαδικές αναχωρήσεις ατόμων των λεγόμενων ευάλωτων κατηγοριών, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, σήμερα στη Μόρια εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 6.000 πρόσφυγες-μετανάστες, μεταξύ αυτών και σχεδόν 300 ανήλικα-ασυνόδευτα παιδιά. «Προκειμένου όμως», σημειώνουν, «να υλοποιηθεί ο στόχος που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαιτείται εντατικοποίηση των ενεργειών, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών λόγω χειμώνα. Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βελτιωθούν έστω στοιχειωδώς οι συνθήκες διαμονής των διαμενόντων μέσα στο ΚΥΤ Μόριας».

Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» με την ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι επανειλημμένα έχει προβεί σε εποικοδομητικές προτάσεις και έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην πολιτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Σήμερα όμως», καταλήγει η ανακοίνωση, «είμαστε υποχρεωμένοι να αποδοκιμάσουμε την προσπάθεια παρεμπόδισης μεταφοράς και τοποθέτησης στο ΚΥΤ Μόριας επιπλέον οικίσκων για να στεγασθούν εκεί οι διαβιούντες σε καλοκαιρινές σκηνές πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η ενέργεια του δημάρχου και μελών της αποκαλούμενης Συντονιστικής Επιτροπής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επικλήσεις τους για ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια και το συνεπακόλουθο αίτημα για αποσυμφόρηση. Στερείται κάθε ίχνους ανθρωπισμού. Δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για εκδήλωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών. Έτσι ακούγονται ως υποκριτικές οι αναφορές των προηγούμενων ημερών για το κρύο, τις λάσπες, τις καταγγελίες για κακές συνθήκες υγιεινής που υφίστανται στη Μόρια οι πρόσφυγες και η αγωνία μην ξανασυμβεί ό,τι και τον περασμένο χειμώνα!»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.