Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» το Θεόφιλο

Λέσβος: Εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου «Tériade» (Photos)

Τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου «Tériade» αλλά και της επανέκθεσης της ομώνυμης συλλογής.

Λίγα λόγια για τον Tériade:

Τα νέα εγκαίνια συμπίπτουν με συγκυριακά με τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Ελευθεριάδη Tériade (1897-1983).

Ο Στρατής (Ευστράτιος) Ελευθεριάδης - Tériade του Θρασύβουλου (Μυτιλήνη 2/5/1897–Παρίσι 23/10/1983), ήταν τεχνοκριτικός, εκδότης καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτης έργων τέχνης.

Το 1915 έφυγε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά και μελλοντικά για να αναλάβει την σαπωνοβιομηχανία της οικογένειας.

Ωστόσο, εγκαταλείπει τις σπουδές του και γοητευμένος από την Παρισινή ζωή παρακολουθεί τα καλλιτεχνικά κινήματα και τις καλλιτεχνικές εξελίξεις .

Αρχίζει να γράφει κριτικές στο περιοδικό Cahiers d’Art και μετά στην απογευματινή εφημερίδα L'Intransigeant.

Παράλληλα βοηθά πολλούς νέους καλλιτέχνες της εποχής και κέρδισε την εμπιστοσύνη ζωγράφων και γλυπτών που έμελλε να σημαδέψουν την Τέχνη του 20ου αιώνα.

Υπήρξε συνιδρυτής του σουρεαλιστικού περιοδικού Minotaure. Αποκορύφωμα της εκδοτικής του σταδιοδρομίας στάθηκε η έκδοση του περιοδικού τέχνης Verve (1937-1960), στις σελίδες των οποίων παρουσίασαν έργα τους μεγάλοι ζωγράφοι όπως ο Picasso, ο Matisse, ο Braque, ο Chagall, ο Léger, ο Miro,ο Le Corbusier,o Juan Gris,o Roualt, ο Bonnard ενώ δημοσίευσαν κείμενά τους ο Joyce, ο Hemingway, ο Camus, ο Eluard, ο Malraux, ο Jean-Paul Sartre, ο Lorca, ο Dos Passos, ο Rilke, ο Ελύτης.......

Από το 1943 έως το 1975, ο Tériade εξέδωσε και 26 από τα λεγόμενα Les Grands Livres, ή αλλιώς Βιβλία των Καλλιτεχνών, με εικονογράφηση μεγάλων ζωγράφων και χαρακτών, θέλοντας έτσι να κληροδοτήσει στην σύγχρονη τέχνη την παράλληλη συνύπαρξη της εικόνας με τον λόγο, αντίστοιχα των Μεσαιωνικών χειρογράφων που τόσο θαύμαζε .

Ο Tériade είναι κι ο άνθρωπος που ανέδειξε τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, εντυπωσιασμένος από μια φωτογραφία με έργο του που του έδειξε ο Γουναρόπουλος. Κι όταν τυχαία συνάντησε στη Λέσβο μια τοιχογραφία αντίστοιχης τεχνοτροπίας ρώτησε να μάθει ποιος είναι ο ζωγράφος. Του είπαν ότι είναι ενός πλανόδιου ζωγράφου, του Θεόφιλου, κι όταν τον γνώρισε τον πήρε, τα τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του, υπό την προστασία του παρέχοντάς του χρήματα, τροφή, στέγη, χρώματα και καμβά για να ζωγραφίζει.

Ό,τι ζωγράφιζε έμενε στη συλλογή του Tériade και το 1965 αποφασίζει να χτίσει μέσα στο κτήμα του στη Βαρειά ένα Μουσείο ώστε να στεγάσει τα έργα του Θεόφιλου που το δωρίζει στον Δήμο. Έτσι χάρη στον Tériade διασώθηκε ο μεγαλύτερος λαϊκός μας ζωγράφος.

Το 1979 αποφασίζει να χτίσει στο κτήμα του και δεύτερο Μουσείο που φέρει τ'όνομά του Μουσείο - Βιβλιοθήκη Tériade όπου θέλει να εκθέσει το εκδοτικό του έργο από τα Verve και τα Grands Livres. Το Μουσείο είναι έτσι δομημένο ώστε, λόγω της μεγάλης αγάπης του Tériade για τα βιβλία, να έχεις την αίσθηση ότι περιηγείσαι μέσα σ'ένα βιβλίο.

Αυτό το Μουσείο λοιπόν μετά από περιπέτειες χρόνων ανακαινίστηκε και επιτέλους, τρία χρόνια μετά το πέρας της ανακαίνισης, εγκαινιάζεται στις 2/7/2017 παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Προβολή ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ:

Συγκυριακά μια μέρα πριν τα εγκαίνια,την Κυριακή 2/7 προβάλλεται στην ΕΡΤ2 στις 23.15 @ Doc on ERT, το ντοκιμαντέρ "TERIADE" (75min/2016) του υπογράφοντος.

Σίμος Κορεξενίδης

Σκηνοθέτης

Το Μουσείο Tériade
Tériade - Αίθουσα Miro
Tériade - αίθουσα Picasso
Tériade - αίθουσα Matisse
Tériade - Αίθουσα Chagall
O Tériade από τον Henri Cartier-Bresson
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.