Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Την προσεχή Τετάρτη

Λέσβος: Παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων στο νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης υπό τον γενικό τίτλο «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», παρουσιάζει μεθαύριο Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 8.00 το βράδυ στο νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το τέταρτο αρχαιολογικό εύρημα αυτής της σειράς εκδηλώσεων, με τίτλο «Αέναος λάμψη. Χρυσά στεφάνια και διαδήματα από τις αρχαίες νεκροπόλεις της Μυτιλήνης».

«Η αρχαία ελληνική τεχνολογία: τέχνη και τεχνικές σε γυαλί, μέταλλο, πηλό και λίθο» είναι η θεματική ενότητα της διετίας 2016-2017 της δράσης με στόχο «να ταξιδέψουμε στο χρόνο μαθαίνοντας τεχνικές κατασκευής από συνθετικά ή πρωτογενή υλικά τα οποία στα χέρια επιδέξιων κατασκευαστών μετατράπηκαν με τη δύναμη της μαστοριάς και το μεράκι τους σε τέχνεργα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας».

Όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, «αξιόλογα ευρήματα διακοσμητικής μεταλλοτεχνίας εργαστηρίων του μακεδονικού χώρου με ισχυρές όμως αναφορές στο λεσβιακό πολιτισμό (στεφάνια, διαδήματα, περιδέραια και ενώτια) των ύστερων κλασικών και ελληνιστικών χρόνων έχουν αποκαλυφθεί στις αρχαίες νεκροπόλεις κυρίως της Μυτιλήνης αλλά και της Μήθυμνας. Ως τέταρτο έκθεμα αυτής της σειράς εκδηλώσεων επιλέχθηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα χρυσό στεφάνι ελιάς του δεύτερου μισού του 3ου αι. π.Χ., το οποίο παραδόθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης το 2002, καθώς και ένα μοναδικής τέχνης χρυσό διάδημα, του τελευταίου τετάρτου του 4ου αι. π.Χ.».

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τον καθηγητή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, πρωτοψάλτη Βασίλειο Παπαδόπουλο.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.