Λεσότο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, που εμπλέκεται στη δολοφονία της πρώτης συζύγου του

Λεσότο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, που εμπλέκεται στη δολοφονία της πρώτης συζύγου του

Ο πρωθυπουργός του Λεσότο Τόμας Ταμπάνε ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από το αξίωμα, γράφοντας τον πολυαναμενόμενο επίλογο σε μια πολύμηνη πολιτική κρίση, αφορμή για την οποία στάθηκε η δολοφονία της πρώην συζύγου του, το 2017.

«Αποφάσισα να σας ανακοινώσω αυτοπροσώπως ότι εγκαταλείπω το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λεσότο. Ήθελα να το ακούσετε από το στόμα εμού του ιδίου», είπε ο Ταμπάνε μιλώντας από την κατοικία του στους δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι για άλλη μια φορά, ο Ταμπάνε δεν διευκρίνισε αν η παραίτησή του έχει άμεση ισχύ.

Ο 80χρονος Ταμπάνε κυβερνά τον μικρό, ορεινό θύλακα εντός της Νότιας Αφρικής εδώ και τρία χρόνια. Η αστυνομία ωστόσο τον συνδέει με τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του, το 2017, λίγες ημέρες προτού να αναλάβει το αξίωμα. Αν και πιεζόταν από το κόμμα του, το ABC, και τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, αρνιόταν να αποχωρήσει και είχε δεσμευτεί μόνο αορίστως ότι θα παραιτηθεί «μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο Ταμπάνε απώλεσε τη δεδηλωμένη και το κοινοβούλιο πρότεινε να αναλάβει την πρωθυπουργία ο νυν υπουργός Οικονομικών Μοεκέτσι Ματζόρο. Η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο του Κράτους και αναμένεται ότι θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 22 Μαΐου.

Ο Ταμπάνε και η δεύτερη σύζυγός του, η Μεσάια, 42 ετών, κατηγορούνται από τις δικαστικές αρχές της χώρας για εμπλοκή στη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του, Λιπολέλο, 58 ετών. Οι δύο γυναίκες είχαν φτάσει μέχρι τα δικαστήρια –που δικαίωσαν τη Λιπολέλο– διεκδικώντας τον τίτλο της πρώτης κυρίας της χώρας, ενόψει της ορκωμοσίας του Ταμπάνε, τον Ιούνιο του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter