Let’s talk it over: Βαρουφάκης, Eno, Temelkuran & Waters μιλάνε για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία

Let’s talk it over: Βαρουφάκης, Eno, Temelkuran & Waters μιλάνε για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία

Την Τρίτη 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων που οργανώνει ο Frank Barat στη διαδικτυακή εκπομπή “Let’s Talk It Over” που μεταδόθηκε ζωντανά και στο κανάλι του DiEM25 στο youtube, όπως και στο κανάλι του Roger Waters.

Στη συζήτηση πήραν μέρος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης που κλήθηκε να αναλύσει τα αίτια που οδήγησαν σε αυτόν τον πόλεμο καθώς και ποια προκρίνει ως εφικτή λύση, στην παρούσα ιστορική στιγμή, ο Brian Eno, η Ece Temelkuran και ο Roger Waters που μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους και προσπάθησαν να προσεγγίσουν διαλογικά και να καταδείξουν το ρόλο του ΝΑΤΟ, να αναλύσουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αλλά και να περιγράψουν την προπαγάνδα των ΜΜΕ και τη λογοκρισία που επικρατεί προκειμένου να προαχθεί το απλουστευτικό αφήγημα «Το Κακό ενάντια στο Καλό».

Η Ece Temelkuran εξέφρασε τον προβληματισμό της αναφορικά με τις διαμαρτυρίες που γίνονται σε όλο τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο καθώς παρατήρησε πως μολονότι ο κόσμος που συγκεντρώνεται είναι ντυμένος στα χρώματα της Ουκρανίας, λείπει η ένταση και η φλόγα που μια τέτοια δράση απαιτεί. Αναρωτήθηκε λοιπόν αν αυτό συνιστά έκφραση της Realpolitik με αποτέλεσμα να εργαλειοποιείται τελικά και αυτή καθαυτή η διαμαρτυρία. Αναφορικά με τις κυρώσεις στους ολιγάρχες, τις χαρακτήρισε κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες της Δύσης και τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησής τους, ενώ τις κυρώσεις σε πολιτισμικές δραστηριότητες τις χαρακτήρισε ανόητες.

Ο Brian Eno με τη σειρά του συμφώνησε πως όντως παγκοσμίως πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο, στηρίζοντας της Ουκρανία, αλλά τόνισε πόσο σημαντικό είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα σχετικά με την εισβολή του Πούτιν και να μην το προσεγγίσουμε ως ένα μεμονωμένο γεγονός εκτός παγκόσμιου ιστορικού και πολιτικού πλαισίου και κατέληξε πρέπει κανείς να αναλύσει τον πόλεμο αυτό σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να εγκλωβιστεί στο απλουστευτικό αφήγημα πως είναι ένας πόλεμος ενός Κακού ενάντια σε έναν Καλό λαό.

Στη συνέχεια ο Roger Waters πήρε το λόγο και ξετύλιξε περαιτέρω τον μίτο της συζήτησης για να καταλήξει πως, το γεγονός ότι η διπλωματία στον πόλεμο αυτό, για την ώρα, είναι ανύπαρκτη απλώς αποκαλύπτει πως ο πόλεμος γεννά χρήμα. Αυτή η διπλωματική αδράνεια σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις καμπάνιες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας απλώς επιβεβαιώνουν πως ορισμένοι ολιγάρχες παγκοσμίως θέλουν αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί και ας κρέμεται πάνω από την ανθρωπότητα η δαμόκλειος σπάθη μιας πυρηνικής καταστροφής.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε υποκριτικό το ευρωπαϊκό κίνημα υποστήριξης της Ουκρανίας, όχι τους μεμονωμένους πολίτες που συμμετέχουν σε αυτό με όλη τους την ψυχή. Η συνέχιση του πολέμου συμφέρει οικονομικά τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που η λύση για άμεση κατάπαυση του πυρός είναι μια συμφωνία Μπάιντεν-Πούτιν, στη βάση μιας ανεξάρτητης, ουδέτερης Ουκρανίας, την οποία θα μπορούσε, στη συνέχεια, αν ήθελε, να ενισχύσει οικονομικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε και για το “westplaining”, για τη «δυτική προσέγγιση και ερμηνεία» του πολέμου για τις οποίες η Αριστερά των Ανατολικών χωρών επικρίνει τη Δύση επειδή αναφέρεται στην ευθύνη του ΝΑΤΟ που με την επεκτατική του πολιτική ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στον Πούτιν να ανέλθει στην εξουσία.

Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε κανέναν το δικαίωμα κριτικής προσέγγισης και ερμηνείας των όποιων δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων ούτε τη δυνατότητα καθένας να θέτει υπό διαλεκτική αμφισβήτηση την άποψη του συνομιλητή του κι εξέφρασε την ευχή του να μην παρασυρθεί σε άλλη μια διάσπαση η Αριστερά, όπως συνέβη στο παρελθόν εξαιτίας ανάλογων ιμπεριαλιστικών πολέμων. Στο τέλος ο συνιδρυτής του DiEM25, σχολίασε πως η Ρωσία, για να υπερκεράσει τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, έχει στραφεί στην Κίνα και στο ψηφιακό νομισματικό της σύστημα, ενώ αναφέρθηκε και στους ολιγάρχες, για παράδειγμα, της Google και της Apple που εξαιτίας του πολέμου χάνουν χρήματα και πόσο «σωτήριο» θα ήταν την δεδομένη στιγμή να μπορούσαν με κάποιον τρόπο να στραφούν έναντι εκείνων που θησαυρίζουν στους πολέμους, πουλώντας, μεταξύ άλλων, όπλα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter