Λετονία: Με συντριπτική πλειοψηφία το κοινοβούλιο ζητά την απομάκρυνση του Κεντρικού Τραπεζίτη

Λετονία: Με συντριπτική πλειοψηφία το κοινοβούλιο ζητά την απομάκρυνση του Κεντρικού Τραπεζίτη

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ζήτησε σήμερα την παραίτηση του Κεντρικού Τραπεζίτη Ίλμαρς Ρίμσεβιτς ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και έχει τεθεί σε προσωρινή αργία αλλά αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του.

Πενήντα πέντε βουλευτές ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του Ρίμσεβιτς και δύο απείχαν από την ψηφοφορία. Κανείς δεν καταψήφισε την πρόταση.

Με βάση τη λετονική νομοθεσία η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και ο πρόεδρός της δεν μπορεί να καθαιρεθεί. Ο Ρίμσεβιτς θα μπορούσε να αποχωρήσει μόνος του από τη θέση του.

“Το ψήφισμα του κοινοβουλίου μπορεί να θεωρηθεί ως άσκηση πίεσης στον Ρίμσεβιτς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα” σχολίασε ο συνήγορός του, ο Σαουλβέντις Βάρπινς, μιλώντας στο πρακτορείο BNS. Κατήγγειλε την ενέργεια αυτή ως “ασύμβατη με το κράτος δικαίου” υποστηρίζοντας ότι οφείλεται “στον προεκλογικό λαϊκισμό”.

Πριν από την ψηφοφορία αυτή στο κοινοβούλιο τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας είχαν απαγορεύσει επισήμως στον Ρίμσεβιτς να μετέχει στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή είχε άμεση ισχύ και σήμερα, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη η Λετονία εκπροσωπήθηκε από τη Ζόγια Ραζμούσα, την αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ρίμσεβιτς κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ τουλάχιστον. Είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ, ποσό που κατέβαλε ένα φιλικό του πρόσωπο. Μολονότι οι περισσότεροι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας του έχουν ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή του από το αξίωμα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και αρνείται να παραιτηθεί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter