Λετονία: Παραίτηση του πρωθυπουργού Κρισιάνις Καρίνς

Λετονία: Παραίτηση του πρωθυπουργού Κρισιάνις Καρίνς
AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Την παραίτησή του προανήγγειλε σήμερα ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Καρίνς, κατηγορώντας για την απόφασή του κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό.

«Αυτή την Πέμπτη θα υποβάλω την παραίτησή μου και αυτού του υπουργικού συμβουλίου στον πρόεδρο», δήλωσε ο Καρίνς σε συνέντευξη Τύπου.

Από κοινού με άλλες χώρες στη Βαλτική, τη Λιθουανία και την Εσθονία, η Λετονία είναι από τους πρωτοστάτες που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Ενότητα του πρωθυπουργού κέρδισε την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εξασφαλίζοντας 26 από τις 100 έδρες ενός κατακερματισμένου επτακομματικού κοινοβουλίου που προέκυψε.

Με ανάρτησή του στο Χ, ο Καρίνας επέρριψε την ευθύνη για την απόφασή του να παραιτηθεί σε εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού λέγοντας ότι «θέτουν εμπόδια στο έργο για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη».

Το κόμμα του Καρίνς ηγείται της κυβέρνησης – με οριακή πλειοψηφία στην Βουλή – του κράτους μέλους της ΕΕ με πληθυσμό 1,9 εκατομμυρίων, με τη στήριξη της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας και της Ενωμένης Λίστας μικρότερων κομμάτων.

Ωστόσο, οι σχέσεις με κόμματα του συνασπισμού επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Την Παρασκευή, ο Καρίνς προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση περισσότερων κομμάτων της Βουλής. Προσέγγισε το αριστερό κόμμα των Προοδευτικών, τους Πράσινους και την Ένωση Αγροτών, έναν συνασπισμό συντηρητικών ομάδων με επικεφαλής τον Άιβαρς Λέμπεργκς, τον δήμαρχο της πόλης-λιμανιού Βέντσπιλς, ο οποίος βρίσκεται από το 2019 στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ για φερόμενη διαφθορά.

Το κόμμα Νέα Ενότητα του Καρίνς σχεδιάζει να επιλέξει τον υποψήφιό του για πρωθυπουργό μεθαύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Έντγκαρς Ρινκέβιτς έχει την αρμοδιότητα να δώσει εντολή σε νέο πρωθυπουργό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο τελευταίος θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα είναι προγραμματισμένες για το 2026.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter