«Λέξη» για τα τσιμέντα από το υπουργείο Πολιτισμού για τις πλημμύρες στην Ακρόπολη

«Λέξη» για τα τσιμέντα από το υπουργείο Πολιτισμού για τις πλημμύρες στην Ακρόπολη

Με μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις χθεσινές πλημμύρες πάνω στον Ιερό Βράχο, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην τσιμεντοποίηση επί υπουργίας Λίνας Μενδώνη.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως πλημμύρες παρατηρούνται τουλάχιστον από το 2013, αναφέρεται στη μικρή απορροφητικότητα του βραχώδους εδάφους αλλά αποφεύγει να αναφέρει στη μείωση αυτής της απορροφητικότητας από την κάλυψη μεγάλου μέρους από τσιμέντο.

Σημειώνει μάλιστα πως τα πρώτα έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης έγιναν το 2020 χωρίς να αναφέρει αν κάτι τέτοιο ελήφθη υπόψη όταν έπεφταν τα τσιμέντα κατά τη δημιουργία των τσιμεντένιων διαδρόμων, κάτι το οποίο προφανώς επέτεινε το πρόβλημα δεδομένου ότι το τσιμέντο δεν έχει καμία απορροφητικότητα.

Το μόνο «θετικό» που μπορεί να αναγνώσει κανείς στην ανακοίνωση είναι η «υπόσχεση» πως οι μελέτες συνεχίζονται αλλά λέξη για το απαράδεκτο τσιμέντο που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες και σίγουρα βρίσκεται σε αντίθεση με τις επιλογές των ειδικών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα», επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού προσθέτοντας ότι «οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας».

Μετά τις εικόνες από τον βράχο της Ακρόπολης στην διάρκεια της νεοροποντής την Πέμπτη, οι οποίες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιουργούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη τουλάχιστον από το 2013. Η ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου και το βραχώδες έδαφος έχουν πολύ μικρή απορροφητικότητα. Μετά τις πρώτες ζημίες το 2013 εκπονήθηκαν οι πρώτες προμελέτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ τον Δεκέμβριο 2014. Δυστυχώς δεν προχώρησε η υλοποίησή τους.

Το 2018 υπήρξαν βρoχοπτώσεις που προκάλεσαν φθορές των τειχών, ιδιαίτερα στην βόρεια κλιτύ. Εξ’ αιτίας των ζημιών αυτών ο βόρειος περίπατος της Ακρόπολης έμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα.

Τα πρώτα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης έγιναν το 2020, στην ανατολική και νότια πλευρά του Παρθενώνα. Εκεί οι χθεσινές βροχές δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα. Οι μελέτες και τα έργα συνεχίζονται ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα στον Βράχο, χωρίς επιπλέον να πλημμυρίζουν οι οικιστικές περιοχές της Πλάκας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter