Λεύκη Σαραντινού: Το ιστορικό μυθιστόρημα να γίνει εργαλείο μάθησης

Λεύκη Σαραντινού: Το ιστορικό μυθιστόρημα να γίνει εργαλείο μάθησης

Ναΐτες ιππότες, σταυροφόροι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι συμπλέκονται στις μεσαιωνικές ιστορίες της Ρεθυμνιώτισσας συγγραφέα Λεύκης Σαραντινού, το τελευταίο βιβλίο της οποίας («Οι σταυροί της Ρόδου») κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Historical Quest.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την ιστορική λογοτεχνία που εστιάζει στους μεσαιωνικούς χρόνους;

Κατά κύριο λόγο από τη μελέτη της ιστορίας εκείνων των περιόδων. Προτού ακόμη σπουδάσω ιστορία ο δυτικός Μεσαίωνας με γοήτευε ιδιαίτερα και ας μην αφορά τον τόπο μας τόσο άμεσα όσο για παράδειγμα η βυζαντινή ιστορία. Βέβαια θεωρώ ότι η κατανόηση μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου προϋποθέτει τη γνώση όσων συνέβαιναν ταυτόχρονα σε άλλα μέρη του κόσμου. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις εξελίξεις στη μεσαιωνική Δύση αν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν αυτού του τόπου.

Από ποιες πηγές αντλείτε για να αποδώσετε με λεπτομέρειες τις υποθέσεις των έργων σας;

Από ιστορικά βιβλία μελετητών που έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα θέματα. Για τη συγγραφή ενός εμπεριστατωμένου ιστορικού μυθιστορήματος απαιτείται ενδελεχής μελέτη και επακριβής διασταύρωση πληροφοριών προκειμένου να αποτυπωθούν σωστά τα πραγματικά γεγονότα.

Ενετοκρατία, ιππότες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι: πώς ήταν η κατάσταση στη νότια Βαλκανική κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και την πρώιμη νεωτερική εποχή;

Μετά την κατάκτηση της Πόλης από τους Λατίνους η περιοχή γνώρισε τον πολιτικό κατακερματισμό. Αυτό φυσικά δεν έγινε αναίμακτα, οπότε ο ετερογενής πληθυσμός πλήρωσε το τίμημα των συνεχών πολέμων μεταξύ Βυζαντινών και Φράγκων, Βενετών και Οθωμανών, χριστιανών και μουσουλμάνων μέχρι και τον 18ο αιώνα, οπότε σημειώνεται ο τελευταίος πόλεμος μεταξύ Βενετών και Οθωμανών (1714-18).

Υπάρχει ενδιαφέρον του ελληνικού αναγνωστικού κοινού για το ιστορικό μυθιστόρημα;

Το ιστορικό μυθιστόρημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία στη χώρα μας και αυτό είναι αναμφισβήτητα καλό, διότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μάθει κανείς ιστορία με ευχάριστο τρόπο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία προκειμένου τα παιδιά να προσεγγίσουν την ιστορία με πιο ελκυστικό τρόπο.

Θα μας μιλήσετε για τα βιβλία που έχετε εκδώσει έως σήμερα;

Τα δύο από τα τρία ιστορικά μυθιστορήματα που έχω γράψει αποτελούν μέρος μιας τριλογίας για τις τελευταίες σταυροφορίες. Το πρώτο μέρος, «Χαμσίν, ο άνεμος της Ανατολής», διαδραματίζεται κατά τον 13ο και τον 14ο αιώνα. Μέσα από τα μάτια των δύο πρωταγωνιστών, ενός Ιωαννίτη και ενός Ναΐτη ιππότη, παρουσιάζονται οι ύστερες σταυροφορίες και αποτυπώνεται η αμηχανία των σταυροφορικών ταγμάτων μετά την πτώση της Ακρας, του τελευταίου χριστιανικού προπυργίου που έπεσε στα χέρια των μουσουλμάνων το 1291.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας, «Οι σταυροί της Ρόδου», πραγματεύεται τις δύο πολιορκίες της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1480 και το 1522 μέσα από μια οικογενειακή ιστορία. Μεγάλο μέρος του βιβλίου όμως διαδραματίζεται και στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη. To τρίτο βιβλίο, «Λέων και ημισέληνος», αφηγείται τα γεγονότα του Κρητικού Πολέμου (1645-69), τα τελευταία χρόνια της ενετοκρατίας στην Κρήτη και τα πρώιμα οθωμανικά μέσα από την ιστορία μιας αρχοντικής οικογένειας του Ρεθύμνου.

INFO

«Οι σταυροί της Ρόδου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Historical Quest

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter