Λευκορωσία εκτός ελέγχου

Λευκορωσία εκτός ελέγχου

Δεν έχουν τέλος οι επιδρομές των αρχών σε ανεξάρτητα ΜΜΕ και οι συλλήψεις δημοσιογράφων.

Μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση δείχνει να παγιώνεται στη Λευκορωσία όπου μέσα σε μία εβδομάδα περίπου 30 δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, οι οποίες μεταξύ άλ λων πραγματοποίησαν εφόδους σε δεκάδες ακόμη ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταστολής σημειώθηκε στις αρχές του μήνα όταν οι αρχές της χώρας έκαναν επιδρομή σε έναν από τους παλαιότερους και πιο δημοφιλείς διαδικτυακούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς της Λευκορωσίας, τη Nasha Niva. Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος κατηγόρησε τον δικτυακό τόπο για δημοσίευση παράνομων πληροφοριών. Ως αποτέλεσμα οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες τόσο στα γραφεία της εφημερίδας όσο και στα διαμερίσματα των εργαζομένων προχωρώντας μάλιστα σε παράνομες κρατήσεις ορισμένων εκ των δημοσιογράφων και φωτογράφων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της κράτησης ξυλοκοπήθηκε ένας εκ των συντακτών.

Ο δικτυακός τόπος Nasha Niva είχε καλύψει τις διαμαρτυρίες εναντίον του προέδρου της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και κατάφερε να εκλεγεί πάλι το 2020 ύστερα από μια εκλογική διαδικασία η οποία συνοδεύτηκε από πληθώρα καταγγελιών για νοθεία. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων οι αρχές είχαν συλλάβει δεκάδες χιλιάδες άτομα –συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων– πολλοί εκ των οποίων είχαν υποστεί βασανιστήρια.

Εκτός από τη Nasha Niva, οι αρχές πραγματοποίησαν επιδρομή και στα γραφεία άλλων ανεξάρτητων ειδησεογραφικών οργανισμών της Λευκορωσίας, όπως του TUT.BY. Και σε αυτή την περίπτωση, αφού συνέλαβαν μερικούς από τους δημοσιογράφους του οργανισμού «μπλόκαραν» τον ιστότοπο.

Σύμφωνα με την Ενωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας (BAJ), συνολικά 29 δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή πίσω από τα κάγκελα. Παρά τις κυρώσεις και τις προειδοποιήσεις που έχει κάνει η Ευρώπη, η Λευκορωσία φαίνεται να κλιμακώνει περαιτέρω την καταστολή της ενάντια στην ελευθερία του Τύπου.

«Αυτό το κύμα συλλήψεων και επιδρομών που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνει μέχρι πού είναι διατεθειμένο να φτάσει το καθεστώς της Λευκορωσίας προκειμένου να κλείσει όλα τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και να παραμείνει στην εξουσία» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) Σκοτ Γκρίφεν. «Οι αρχές έχουν εξαλείψει οποιαδήποτε έννοια της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης έκφρασης. Το IPI συνεχίζει να απαιτεί την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων δημοσιογράφων στη Λευκορωσία και τον τερματισμό όλων των επιθέσεων στον Τύπο» κατέληξε.

Στις 30 Ιουνίου ο κρατούμενος δημοσιογράφος Αντρέι Αλιαξαντράου κατηγορήθηκε για προδοσία και σε περίπτωση που τελικά καταδικαστεί θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τον Ιανουάριο, κατηγορήθηκε προηγουμένως για «οργάνωση και προετοιμασία δράσεων που διαταράσσουν κατά πολύ τη δημόσια τάξη». Αυτές οι κατηγορίες βασίστηκαν σε ισχυρισμούς ότι βοήθησε στην αποπληρωμή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε δημοσιογράφους και διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του Λουκασένκο.

Η δε διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημοσιογράφων (EFJ) Ρενάτε Σρέντερ κάλεσε ξανά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εντείνουν τις πιέσεις και να αναλάβουν δράση ενόψει των διαρκών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου στη Λευκορωσία. «Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους τους Λευκορώσους δημοσιογράφους που βρίσκονται υπό τεράστια πίεση. Δεν θα σας απογοητεύσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γεωργία: Χτύπησαν μέχρι θανάτου εικονολήπτη στο Pride

Την τελευταία του πνοή μετά τα ισχυρά χτυπήματα που δέχτηκε την ώρα που κάλυπτε το φεστιβάλ Pride άφησε στο σπίτι του ο Αλεξάντερ Λασκάραβα, ο οποίος εργαζόταν ως καμεραμάν για τηλεοπτική εκπομπή της Γεωργίας. Ο άτυχος άντρας είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από ακροδεξιούς διαδηλωτές που διέκοψαν βίαια το φεστιβάλ στην Τιφλίδα. Μάλιστα, οι ίδιοι επιτέθηκαν συνολικά σε περισσότερους από 50 δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκδήλωση, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να χρειαστούν νοσηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, ο δημοσιογράφος ξυλοκοπήθηκε από ένα πλήθος τουλάχιστον 20 ατόμων. Υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, αλλά δυστυχώς λίγο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο πέθανε στο σπίτι του. Ο δε διευθυντής της εκπομπής στην οποία εργαζόταν ο Λασκάραβα ανέφερε ότι μόνο τέσσερα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση για την επίθεση παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον δέκα μπορούν να αναγνωριστούν από τα πλάνα της κάμερας.

Γερμανία: Επίθεση σε εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο

Τρεις οπλισμένοι άντρες εισέβαλαν στις αρχές του μήνα στο σπίτι του εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Ερκ Ατζαρέρ ο οποίος ζει στη Γερμανία και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες καθώς υπέστη χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπο ενώ υπήρξε ανησυχία για πιθανό κάταγμα κρανίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στον προσωπικό λογαριασμό του στα social media, τρεις άντρες εισέβαλαν στην αυλή έξω από το διαμέρισμά του στο Βερολίνο, του επιτέθηκαν με μαχαίρια, τον κλοτσούσαν στο πάτωμα και φώναζαν: «Δεν θα ξαναγράψεις πια!». Ο Ατζαρέρ πρόσθεσε ότι έχει υποψίες σχετικά με τις ομάδες που ενδέχεται να είναι υπεύθυνες για την επίθεση, ξεχωρίζοντας το κυβερνών κόμμα AKP της Τουρκίας και τον υπερεθνικιστικό σύμμαχό του MHP. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter