Λευκορωσία και Λιβύη ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – Κουβέντα για κυρώσεις στην Τουρκία

Λευκορωσία και Λιβύη ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – Κουβέντα για κυρώσεις στην Τουρκία

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30 (τοπική ώρα) το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με κύρια ζητήματα συζήτησης να είναι τα ζητήματα της Λευκορωσίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Λευκορωσία είναι από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως ανέφερε προσερχόμενος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την εικόνα στη Λιβύη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα της Τουρκίας και την επιβολή πιθανόν κυρώσεων. 

«Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα, έχουμε τρία κύρια σημεία για τη συζήτησή μας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε η Λευκορωσία είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα, αλλά και η Λιβύη και η σχέση μας με την Αφρικανική Ένωση και την Αφρική γενικότερα. Στη Λευκορωσία, λυπάμαι που η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται με τη συνεχιζόμενη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, όπως όλοι μπορούν να δουν στις εικόνες στην τηλεόραση. Με εντυπωσιάζει πολύ αυτό. Σήμερα, θα συζητήσουμε για το πώς να στηρίξουμε την κατάσταση της Λευκορωσίας και πώς να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, καθώς δεν αναγνωρίζουμε τον Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας. Είμαι χαρούμενος που συναντηθήκαμε με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια λίγες ώρες πριν από το συμβούλιο. Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να τη συναντήσουν και μας έδωσε την άποψή της για τα γεγονότα στη Λευκορωσία. Είμαστε πραγματικά εντυπωσιασμένοι από το θάρρος και την επιμονή του λευκορωσικού λαού, ειδικά των γυναικών, που δείχνουν μια πραγματική αίσθηση ηγεσίας. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι θα υποστηρίξουμε τον εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, διότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ και συνέχισε: 

Στη Λιβύη, μετά από πολλούς μήνες, βλέπω έναν λόγο για προσεκτική αισιοδοξία, υπάρχει μια θετική ορμή, μια κατάπαυση του πυρός και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε. Θα ενημερώσω το Συμβούλιο σχετικά με την επίσκεψή μου στη Λιβύη, την προσέγγισή μου στην αιγυπτιακή κυβέρνηση σχετικά με τη Λιβύη και πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες αποφάσεις, σχετικά με τον κατάλογο κυρώσεων, αλλά θα το συζητήσουμε στην απογευματινή μας συνέντευξη τύπου. Θα μιλήσουμε για τη σχέση μας με την Αφρική. Η Διάσκεψη Κορυφής με την Αφρική έχει καθυστερήσει λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να προσεγγίζουμε τους Αφρικανούς εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της πανδημίας και η οικονομική ανάκαμψη. Έχουμε πολλές άλλες τρέχουσες υποθέσεις, θα μιλήσουμε για τη Βενεζουέλα. Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων και τη συνομιλία μου με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στους νότιους γείτονές μας. Όπως βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα ατζέντα, θα μιλήσουμε για τα αποτελέσματα της συζήτησης στο Συμβούλιο αργότερα το απόγευμα» κατέληξε. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter