Λευκορωσία: Ογκώδης διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Λουκασένκο

Λευκορωσία: Ογκώδης διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Λουκασένκο

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης στην ιστορία της Λευκορωσίας: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μινσκ αξιώνοντας την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία μία εβδομάδα μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του.

«Δικαιοσύνη!», «Φύγε!», φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον Λευκορώσο ηγέτη. Αφού διέσχισαν τη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας, σχεδόν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν κατόπιν περιμετρικά του μνημείου που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βάσει υπολογισμών δημοσιογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδήλωση ανήλθε σε περίπου 200.000.

«Ποτέ οι Λευκορώσοι δεν ήταν ενωμένοι όπως τώρα. Είναι η γιορτή της Ελευθερίας», είπε ο Γιούρι Σάνκο, ένας καθολικός ιερέας που έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση μετά το πέρας της λειτουργίας.

«Περίμενα 30 χρόνια προκειμένου η Λευκορωσία να γίνει ελεύθερη. Θα κυνηγήσουμε τους δήμιους που βρίσκονται στην εξουσία», είπε ένας 65χρονος άνδρας, που δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά του.

Κρατώντας λουλούδια και μπαλόνια, ντυμένοι στα λευκά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό τον ήχο των κλάξον και των συνθημάτων. Ορισμένοι είχαν τυλιχθεί με μια τεράστια σημαία σε λευκό και κόκκινο, τα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, της κυριότερης αντιπάλου του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, οι Λευκορώσοι διαδήλωσαν, επίσης, σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και πολλές μικρές κοινότητες.

Πριν από την έναρξη της πορείας της αντιπολίτευσης στο Μινσκ, ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια, έκανε εμφάνιση-έκπληξη στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

«Σας κάλεσα εδώ όχι για να με υπερασπιστείτε, αλλά διότι, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα και την ανεξαρτησία της», είπε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, 65 ετών, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές, έπειτα από την αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου στην οποία επικράτησε με ποσοστό 80% των ψήφων, εν μέσω, ωστόσο, καταγγελιών για νοθεία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία γνωστοποίησε σήμερα ότι απάντησε στον Λουκασένκο ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια εφόσον χρειαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter