Λευκορωσία: Ορκίστηκε στα κρυφά ο Λουκασένκο

Λευκορωσία: Ορκίστηκε στα κρυφά ο Λουκασένκο

Στα κρυφά έγινε η τελετή της ορκωμοσίας του Αλεξάντρ Λουκασένκο ο οποίος  ορκίστηκε χωρίς να προαναγγελθεί η τελετή, προφανώς υπό το φόβο της κατακραυγής.

Η ορκωμοσία του προέδρου πραγματοποιήθηκε με μια σύντομη τελετή που δεν είχε προαναγγελθεί, μετέδωσε το επίσημο λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, την ώρα που δεκάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας την παραίτησή του. 

Σε ανάλογες περιπτώσεις οι τελετές γίνονται με τυμπανοκρουσίες όμως η περίσταση άλλαξε τα δεδομένα με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο (βρίσκεται στην εξουσία από το 1994) να επιλέγει χαμηλούς τόνους καθώς η εκλογή του αμφισβητείται ανοικτά εντός και εκτός συνόρων. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για μαζική νοθεία ενώ Αμερική και Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις. Την ίδια ώρα χιλιάδες λευκορώσοι διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτησή του.

Το Belta μετέδωσε πως ο Λουκασένκο έθεσε τη δεξιά πάνω σ’ ένα αντίγραφο του Συντάγματος της χώρας και ορκίσθηκε σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι.

Η λευκορωσική αντιπολίτευση μετά την ορκωμοσία ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής στη χώρα.

Ο Πάβελ Λατούσκο, μέλος του συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο ίδιος και οι σύμμαχοί του δεν θα δεχθούν ποτέ αυτό που αποκάλεσε πλαστή εκλογική νίκη του Λουκασένκο και ζήτησε τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter