Λευκορωσία: «Πυρετός» διαδηλώσεων στο Μίνσκ από κυβερνητικούς και αντιπολίτευση

Λευκορωσία: «Πυρετός» διαδηλώσεων στο Μίνσκ από κυβερνητικούς και αντιπολίτευση

Το πρωί της Κυριακής κατέβηκαν στους δρόμους του Μινσκ οι υποστηρικτές της κυβέρνησης Λουκασένκο, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να διαδηλώσουν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις που κατηγορούν τον πρόεδρο Λουκασένκο για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες συνελήφθησαν μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες οι αντίπαλοι του Λουκασένκο καταγγέλλουν ότι έγινε νοθεία για να κρύψει το γεγονός ότι, μετά από 25 χρόνια την εξουσία, έχει χάσει τη λαϊκή υποστήριξη.

Ο ίδιος δηλώνει νικητής των εκλογών, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα με βάση τα οποία κέρδισε με ποσοστό άνω του 80%. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στο κέντρο του Μινσκ για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Λουκασένκο, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές.

Παρακολουθεί η Ρωσία – Σχεδιάζει κυρώσεις η Ε.Ε

Η Ρωσία, που διατηρεί μια περίπλοκη σχέση με τον Λουκασένκο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δεδομένου ότι από τη Λευκορωσία περνούν οι ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Δύση. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, σε απάντηση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η αντίπαλος του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη «Πορεία για την Ελευθερία» σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter