«Λευκός καπνός» σήμερα Πέμπτη για τη νέα ρύθμιση οφειλών- 72 δόσεις με τις 36 άτοκες προτείνει η κυβέρνηση

«Λευκός καπνός» σήμερα Πέμπτη για τη νέα ρύθμιση οφειλών- 72 δόσεις με τις 36 άτοκες προτείνει η κυβέρνηση

Σήμερα Πέμπτη τα σπουδαία για τη νέα ρύθμιση οφειλών με την Κυβέρνηση να συζητά με τους δανειστές στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης την πρόταση της. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα αφορά ναι μεν όσους οφείλουν στο κράτος (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) αλλά θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν πληγεί από τα μετρά κοινωνικού αποκλεισμού που επέφερε η πανδημία Covid-19. Σήμερα βέβαια θα οριστικοποιηθεί και τι θα γίνει με όσους έχασαν προηγούμενες ευμενείς ρυθμίσεις (100 ή 120 δόσεις) μετά το Μάρτιο του 2020 όταν και επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει μία ρύθμιση για το σύνολο των κορονοχρεών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020.

Η νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση «κάθεται» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητά με τους δανειστές διεύρυνση ισχύοντος σχήματος των 25-48 δόσεων (ίσχυσε στο πρώτο κύμα μέτρων) μέχρι τις 72 δόσεις. Μάλιστα θα ζητήσει οι 36 εξ αυτών να είναι άτοκες (κάτι που είναι αβέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν συζητούσαν, δια των τεχνικών κλιμακίων, για περισσότερες από 60 δόσεις).

Όπως προκύπτει από το υπουργείο Οικονομικών η συζήτηση διεξάγεται όχι μόνο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για πληττόμενα νοικοκυριά…  Σ’ αυτή την κατηγορία των πληττομένων εντάσσονται οι εξής κατηγορίες :

-Πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ. Όσοι ανήκουν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020 (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

– Φυσικά πρόσωπα με αναστολή σύμβασης εργασίας ή που εντάχθηκαν στον μηχανισμό Συν-Εργασία.

-Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κάνει δήλωση “COVID”.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής ενώ το πιθανότερο είναι να επιβαρύνονται με  επιτόκιο.

Ωστόσο αυτό που πάει για την επόμενη αξιολόγηση (τον Οκτώβριο 2021 δηλαδή) είναι οι ελαφρύνσεις αφού ήδη έχει συμφωνηθεί η μετάθεση τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter