Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο θύματα του κορονοϊού

Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο θύματα του κορονοϊού

H Covid-19 διεισδύει όλο και πιο βαθιά στους κυβερνητικούς κύκλους ΗΠΑ και Ρωσίας

Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο του κορονοϊού και ο κλοιός έχει στενέψει επικίνδυνα γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το κυβερνητικό αφήγημα των δύο προέδρων για επιστροφή στην κανονικότητα μοιάζει να καταρρέει όταν οι πιο στενοί τους συνεργάτες πέφτουν θύματα του ιού.

Στον Λευκό Οίκο η αμερικανική πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε απομόνωση μετά τα απανωτά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου. Η αρχή έγινε με τον προσωπικό βοηθό του Ντόναλντ Τραμπ και ακολούθησε η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου Κέιτι Μίλερ. Στη λίστα ως ύποπτα κρούσματα προστέθηκαν και τρεις ακόμη αξιωματούχοι με τους οποίους ο Τραμπ είχε καθημερινή επαφή, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο

επικεφαλής επιδημιολόγος Αντονι Φαούτσι. Ακόμη έντεκα πράκτορες ασφαλείας που φρουρούν τον Αμερικανό πρόεδρο και αντιπρόεδρο βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Κρεμλίνο με τον κορονοϊό να «περιτριγυρίζει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, επόμενο θύμα ήταν ο εκπρόσωπος Tύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εκτός ελέγχου

Για τον Ντόναλντ Τραμπ η διασπορά του ιού στον Λευκό Οίκο έρχεται την πιο ακατάλληλη στιγμή, την ώρα που πασχίζει να αποδείξει πως όλα βαίνουν καλώς προτού άρει τα περιοριστικά μέτρα. Με τον ιό όμως να έχει διεισδύσει στους κυβερνητικούς κόλπους, η κατάσταση δείχνει να είναι εκτός ελέγχου. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρήκαν ένα επιπλέον πάτημα για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του κατηγορώντας τον ότι βαδίζει στα τυφλά. Το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς εκτέθηκαν στον ιό πλήττει την εμπιστοσύνη που ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να εμφυσήσει στην αμερικανική κοινωνία.

Απόρρητη έκθεση καταδεικνύει ότι η πραγματική εικόνα για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι εντελώς αντίθετη με αυτήν που παρουσιάζει ο Τραμπ. Ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ εκείνος προτρέπει τις πολιτείες να χαλαρώσουν τα μέτρα και να εκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα. Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη διαχείριση της πανδημίας «απόλυτα χαοτική καταστροφή», ενώ ο επιδημιολόγος Αντονι Φαούτσι έδειξε τα δόντια του στον Τραμπ και τον προειδοποίησε πως αν η οικονομία των ΗΠΑ ανοίξει πολύ γρήγορα, θα προκληθούν «ανώφελοι θάνατοι».

Απόκρυψη στοιχείων

Για τον Πούτιν τα δύο κρούσματα στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν πως η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ πιο σοβαρή από τα λιγοστά θύματα που θέλει να παρουσιάσει. Παρά την άρση των μέτρων στις περιφέρειες, τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά είναι περισσότερα από 10.000. Ο υψηλός αυτός αριθμός κρουσμάτων έρχεται όμως σε αντίθεση με τη χαμηλή θνησιμότητα, εγείροντας ερωτήματα.

Επικριτές του Πούτιν τον κατηγορούν πως κρύβει στοιχεία σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των νεκρών και αποδίδει θανάτους ασθενών με κορονοϊό σε άλλες αιτίες. Ερευνα των «Financial Times» έδειξε πως το ποσοστό θανάτων από κορονοϊό στη χώρα θα μπορούσε να είναι 70% υψηλότερο σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Εντούτοις οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι δεν ξεπερνούν αυτήν τη στιγμή τις 2.500.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter