Λευτέρης Κρέτσος: Ο Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να νιώσει τον πόνο του εργαζόμενου

Λευτέρης Κρέτσος: Ο Μητσοτάκης  δεν είναι σε θέση  να νιώσει τον πόνο  του εργαζόμενου

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μιλάει για τις άδειες, το barcode στα έντυπα, τις αποκαλύψεις του Documento για το Μαρέβα-gate και χαρακτηρίζει τον Κυριάκο «πορφυρογέννητο που δεν μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες του λαού»

Ο Λευτέρης Κρέτσος είναι ένας πολύ νέος και ευγενής άνθρωπος με αμεσότητα στην επικοινωνία του με τους άλλους. Ισως λοιπόν, σε πρώτη «αξιολόγηση», δεν είναι τυχαίο που το 2015 διορίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Πριν από αυτό, ο προσηνής αυτός τύπος που κατά γενική ομολογία είναι αποδεκτός από το μεγαλύτερο ποσοστό των συνεργατών του, όπου και αν ανήκουν ιδεολογικά, κατείχε τη θέση του επίκουρου καθηγητή Εργασιακών Σχέσεων και Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς. 

Επέλεξε όμως να αποδεχτεί την πρόσκληση του διορισμού σαν «πρόκληση». Ως δυναμικός τεχνοκράτης, βάλθηκε να αναβαθμίσει σιγά σιγά τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας χρησιμοποιώντας επιλεγμένους στόχους, σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμογές δοκιμασμένες στο εξωτερικό. Ο ίδιος δίνει το στίγμα της δουλειάς του με τον άμεσο τρόπο που τον χαρακτηρίζει.

«Η θέση αυτή είναι σημαντική, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχει να κάνει με τη ρύθμιση θεμάτων τα οποία έχουν σχέση με τη λειτουργία των ΜΜΕ, σημαντική λειτουργία για τη δημοκρατία, και ο δεύτερος έχει να κάνει με την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού κλάδου και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό».

Γράφτηκε πως μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες είπατε ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές.

Εγώ νομίζω ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Από την ώρα που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ εφαρμόσαμε πλήρως αυτό που είπε. Το 2010, σε αντίστοιχη απόφαση του ΣτΕ που διατύπωνε την άποψη ότι η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματικώς μη ανεκτή, οι κυβερνήσεις κώφευσαν. Και με συγκεκριμένη νομοθεσία που υπογράφει και ο κύριος Γεωργιάδης έδωσαν για μία ακόμη φορά παράταση του προσωρινού καθεστώτος της λειτουργίας των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Τελικά η Δικαιοσύνη τι ρόλο παίζει σε αυτή την περίπτωση;

Η Δικαιοσύνη είναι ένας θεσμός που οφείλουμε να υπερασπιστούμε όλοι ως κόρη οφθαλμού. Από το σημείο αυτό και μετά, όλοι κρινόμαστε και όλοι μπορούμε να έχουμε άποψη. Εμένα δεν με πείθει η απόφαση του ΣτΕ για τον διαγωνισμό, αλλά έχω συμμορφωθεί πλήρως προς αυτή και θα την εφαρμόσουμε στο ακέραιο. Θεώρησα έξαλλου άδικο να υπάρχουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στους οποίους το κράτος δεν χαρίζεται, ενώ, αντίθετα, οι τράπεζες χορηγούν δάνεια ένα μέσω κρίσης σε χρεοκοπημένα ΜΜΕ.

Η αντιπολιτευτική άποψη που διατυπώθηκε ευρέως μετά τη διαδικασία του διαγωνισμού είναι ότι προσπαθείτε να φιμώσετε την ενημέρωση και να δημιουργήσετε φιλικό προς τον χώρο σας τηλεοπτικό τοπίο.

Η αλήθεια είναι ότι με βάση τις μετρήσεις η ελευθεροτυπία καταβαραθρώθηκε στην εποχή Σαμαρά – Βενιζέλου με το βάρβαρο κλείσιμο της ΕΡΤ. Η ενημέρωση δεν μπορεί να ελεγχθεί γιατί ο καθένας είναι σε θέση τώρα να ενημερωθεί από το διαδίκτυο. Η υποχρέωση της πολιτείας είναι να ενδυναμώσει την κριτική σκέψη των πολιτών, τον εγγραμματισμό στα Μέσα, την εκπαίδευση των μαθητών και την ενίσχυση των δημοσιογράφων ώστε να αναπτύξουν νέες δεξιότητες προκειμένου να παραγάγουν έργο στο διαδίκτυο. Και βέβαια υποχρέωση της πολιτείας είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες προκειμένου να δημιουργηθούν ανοιχτές βάσεις δεδομένων όπου οι δημοσιογράφοι θα βρίσκουν τεκμηριωμένες πληροφορίες. Υπήρξε τεράστια υποκρισία εκ μέρους της ΝΔ και των παρακολουθημάτων της όπως το Ποτάμι που υποστήριζαν γιατί τέσσερις και όχι δεκατέσσερις άδειες. Η απάντηση είναι ότι αυτό δεν το αποφασίσαμε για λόγους βιωσιμότητας των καναλιών αλλά για λογούς διαθεσιμότητας του φάσματος.

Τελικά πόσα κανάλια χωράνε; Υπάρχει ένα θολό τοπίο γύρω από την αδειοδότηση και το φάσμα ελεύθερης τηλεόρασης.

Το φάσμα για την τηλεόραση δεν είναι απεριόριστο. Αντίθετα, διαρκώς μειώνεται. Με τα σημερινά δεδομένα, χωράνε έξι HD κανάλια και τρία ως πέντε από το 2020 και έπειτα. Δεν σηκώνει αμφισβήτηση αυτός ο αριθμός. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε όλους. Οποιος μιλάει για 12, 14, 24 κανάλια λέει ψέματα. Και κάνει ασκήσεις επί χάρτου. Η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να εξετάζει τα πραγματικά δεδομένα. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι σταθμοί θα βρούμε συχνότητες να εκπέμπουν. Και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των περιφερειακών σταθμών και όχι να τους οδηγήσουμε στο κλείσιμο προκειμένου να βολευτούν οι μεγάλοι καναλάρχες.

Αυτήν τη στιγμή πάντως όσον αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ βρισκόμαστε σε καθεστώς παρανομίας;

Το ΕΣΡ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη διαγωνισμού, η παρανομία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η αδειοδότηση δεν έγινε το 2016, αλλά θα γίνει το 2017. Σήμερα όλοι, ακόμη και ο πολιτικός βραχίονας των καναλαρχών, η ΝΔ και τα πολιτικά της παρακολουθήματα, παραδέχονται ότι οι καναλάρχες πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ομολογούν, έστω και όψιμα, ότι ο διαγωνισμός έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Σταμάτησαν να λένε και ανοησίες του τύπου «το φάσμα είναι απεριόριστο». Το θέμα όμως είναι ότι με την ακύρωση του αδιάβλητου –το τονίζω– διαγωνισμού χάσαμε 200.000.000 ευρώ, που όλα θα πήγαιναν σε κοινωνικές ανάγκες.

Θα προχωρήσετε, όμως, και σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το καθεστώς διανομής των εντύπων;

Μέσα στο 2017 θα έχουμε το barcode, προκειμένου να σταματήσουν τα χειραγωγούμενα και ενδεχομένως πλαστά νούμερα κυκλοφορίας που ζημιώνουν τη διαφημιστική αγορά και τις υγιείς επιχειρήσεις. Θα έχουμε φορολόγηση προσφορών, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κουπόνια είναι όχημα φοροαποφυγής και παραγωγής μαύρου χρήματος. Θα έχουμε μητρώο περιφερειακού Τύπου γιατί τα περιφερειακά έντυπα πρέπει να προστατευτούν ως αναγκαία για την πολυφωνία, την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Επίσης το μητρώο Οn Line Media είναι έτοιμο και εντός των ημερών θα σταλούν οι λίστες σε όλους τους δημόσιους φορείς προκειμένου να προγραμματίσουν την κρατική τους διαφήμιση στο διαδίκτυο.

O αρχηγός της ΝΔ χρωστάει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες

Να περάσουμε στην τελευταία σφοδρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ με αφορμή τις αποκαλύψεις του Documento για το πόθεν έσχες της Μαρέβας. Η αξιωματική αντιπολίτευση «απάντησε» με Ντίσνεϊλαντ.

Οι επιθέσεις της ΝΔ είναι υψίσυχνες και κραυγαλέες, άνευ ειδικού περιεχομένου. Εμείς ρωτήσαμε τα απλά. Τελικά πόσα χρόνια ήταν σε διάσταση ο κύριος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του; Μια σύζυγος σε διάσταση συγκέντρωσε μέσα σε οκτώ μέρες 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να αγοράσει σπίτι στο Παρίσι. Αν υπήρχαν από πριν τα χρήματα αυτά, ποια είναι η προέλευσή τους; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρωστάει εξηγήσεις. Οσο για την επίσκεψη του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη γαλλική πρωτεύουσα, την Ντίσνεϊλαντ και τις θεωρίες συνωμοσίας, είναι τα συνήθη fake news της επικοινωνιακής στρατηγικής που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία στρατηγική ελέγχει πλήρως ο Αδωνης Γεωργιάδης.

Είναι κόκκινο πανί ο κύριος Γεωργιάδης, αλλά διαθέτει και fan club

Σίγουρα. Γιατί είναι και πολύ σταθερός στις απόψεις του. Το 2001 υπαινισσόταν ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι διεφθαρμένους και έχει σχέση με τη Siemens. Τώρα τον λιβανίζει. Τα ίδια έκανε και με τον Σαμαρά. Το 2009 ήταν «ο πιο άχρηστος υπουργός Εξωτερικών της μεταπολίτευσης», το 2012 «οι καλύτερος πρωθυπουργός». Είναι αξιόπιστοι!

Για τον κύριο Μητσοτάκη ποια είναι η γνώμη σας;

Είναι πορφυρογέννητος και δεν μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες του λαού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας μεγαλοαστός δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει. Εχουμε πολλά ιστορικά παραδείγματα.

Δεν είναι σε θέση να νιώσει τον πόνο του εργαζόμενου. Επιμένω, είναι υπέρ των αθρόων και χωρίς αξιολόγηση απολύσεων στο δημόσιο και υπέρ μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ναι, αλλά την κυβέρνησή σας κατηγορούν για δυσβάσταχτους φόρους και για θολό εργασιακό καθεστώς. Η ΝΔ υπόσχεται ότι θα ελαφρύνει τους φόρους.

Η Νέα Δημοκρατία διαδίδει ψεύδη. Αφενός έχει υπογράψει και αυτή αυτό το μνημόνιο, άρα δεν μπορεί να το παίζει ότι είναι κατά αυτών των μέτρων. Δεύτερον, η ΝΔ είχε δεσμευτεί για πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Τρίτον, λέει ότι θα μειώσει τους φόρους. Ολοι θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους. Το θέμα είναι ότι αν μειώσεις τους φόρους, τι ισοδύναμα θα έχεις για να αυξήσεις τα δημόσια έσοδα; Η ΝΔ όμως δεν μιλάει για την κρυφή ατζέντα της, η οποία δεν είναι και τόσο κρυφή και η οποία περιλαμβάνει περικοπές στις αμοιβές, μαζικές απολύσεις κ.λπ. Εξάλλου, πριν από λίγο καιρό ο κύριος Μητσοτάκης στη «Wall Street Journal» είχες ταχθεί υπέρ των ομαδικών απολύσεων. Τη ΝΔ την ενδιαφέρει η κουτάλα και είναι το κόμμα της διαπλοκής. Εδειξε πάθος προκειμένου να ρίξει τον διαγωνισμό, για να προστατεύσει το πορτοφόλι των καναλαρχών, και πάθος εναντίον της ρύθμισης των 100 δόσεων που έσωζε κόσμο.

Και στη συνέχεια σας επιτέθηκαν επειδή έκλεισαν κάποια ΜΜΕ και τοποθετήσατε τον κύριο Μουλόπουλο, πρώην βουλευτή σας, στον ΔΟΛ για να βρει τρόπο διάσωσης. Θεωρήθηκε παρέμβαση στα Μέσα.

Έκλεισαν κάποια ΜΜΕ λόγω της κακής διαχείρισης των ιδιοκτητών και των χρεών. Ο κόσμος δεν φταίει σίγουρα σε τίποτα, αλλά τα χρήματά του δεν τα πήρε. Έμειναν στις τσέπες του κυρίου Ψυχάρη, για παράδειγμα, και των υπολοίπων. Ο κύριος Μουλόπουλος πήρε μια πρωτοβουλία μετά το κάλεσμα απ’ όσο ξέρω του κυρίου Ψυχάρη, με τον οποίο συνεργαζόταν 19 χρόνια και ήταν και κουμπάροι. Και καλώς έκανε. Δεν πρέπει όμως να βαρύνεται ο ελληνικός λαός με τα δάνεια των μιντιαρχών, τα δάνεια με αέρα, όπως δήλωσε ο υιός Ψυχάρης. Ούτε ξέρω και πολλές συζύγους που όταν χωρίσουν αποκτούν αυτόματα περιουσίες και σπίτια στην Εσπερία.

Ο Σόιμπλε δεν θέλει να γυρίσει η Ελλάδα στην κανονικότητα

Αξιολόγηση, διαπραγματεύσεις και ο κ. Σόιμπλε να επιμένει ότι «αν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει την τακτική των θεσμών θα αναγκαστεί να καταφύγει στο Grexit»…

O κύριος Σόιμπλε έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν θέλει να γυρίσει η Ελλάδα στην κανονικότητα και χρησιμοποιεί το ΔΝΤ ως ασπίδα προκειμένου να κεντρίσει τη δική του εκλογική πελατεία. Το δυσάρεστο είναι ότι συντάσσονται μαζί του και η ΝΔ και άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν ως βασικό τους πρόταγμα μια νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σε συνέντευξή του ο κύριος Σαμαράς μίλησε για πισωγύρισμα της χώρας επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι κατέβασε το έλλειμμα από το 9,5% στο 2,6% μέσα σε δυόμισι χρόνια και ζητάει κι εκείνος εκλογές.

Εκλογές δεν θα γίνουν. Καταλαβαίνω ότι έχει ενοχλήσει πολύ η παρουσία μιας κυβέρνησης της Aριστεράς στην εξουσία. Ενοχλεί τον κύριο Σαμαρά το ότι δεν μπόρεσε να κλείσει την 5η αξιολόγηση στην ώρα της, παρά τις προσπάθειες που έκανε σε εθελούσια βάση με το γνωστό email Χαρδούβελη.

Το θέμα δεν είναι πώς μειώνεται το έλλειμμα στατιστικά. Και εμείς μπορούμε να το μειώσουμε αν μειώσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, τις δαπάνες για την υγεία –πρώτη φορά έχουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία–, τις δαπάνες για την εκπαίδευση και προγράμματα όπως αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και τις 100 δόσεις, που έδωσαν ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματικές και πολίτες την ώρα που η ΝΔ δυναμίτιζε τη ρύθμιση. Εχουμε ελαχιστοποιήσει τον πόνο της λιτότητας και θα τον μειώσουμε κατά 9 δισ. ευρώ που προέβλεπαν τα αυξημένα πρωτογενή υπερφυσικά και διαστημικού διαμετρήματος πλεονάσματα που είχε αποδεχτεί η ΝΔ.

Είστε μαχητικός και πολιτικά ξεκαθαρισμένος. Σκέφτεστε να πολιτευτείτε;

Όχι. Είχα δουλειά στην Αγγλία, από την οποία κέρδιζα πολύ περισσότερα, αλλά σε αυτό το πόστο αισθάνομαι ότι δημιουργώ.

Το μόνο που θέλω είναι να βγει γρήγορα η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση και το 2018 για πρώτη φορά από το μνημόνιο. Είμαστε νομίζω κοντά σε αυτό τον στόχο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter