Λευτέρης Αυγενάκης: Μοιράζει σε φίλους του λεφτά από το στοίχημα

Λευτέρης Αυγενάκης: Μοιράζει σε φίλους του λεφτά από το στοίχημα

Ο Λ. Αυγενάκης κατευθύνει μέρος από τα κέρδη των τυχερών παιγνίων στην εκλογική του περιφέρεια για τις ανάγκες μιας διοργάνωσης που δεν ενδιαφέρει κανέναν

Ο Λευτέρης Αυγενάκης καμαρώνει για το γεγονός ότι στη θητεία του στο υφυπουργείο Αθλητισμού «η μια επιτυχημένη διοργάνωση διαδέχεται την άλλη: ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021 και 2022, ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος 2022, Aegean 600, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball, ανάληψη τρίτων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων “Ηράκλειο 2023”». Και προσθέτει ότι «ναι, δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε παγκόσμιες εμβληματικές διοργανώσεις σε κάθε άθλημα, διότι πλέον μας υπολογίζουν όλοι οι διεθνείς φορείς». Ωστόσο ο Λ. Αυγενάκης επιμελώς αποφεύγει να αναφερθεί στο οικονομικό σκέλος αυτών των διοργανώσεων. Η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία της έχει διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 1997 που άφησαν πίσω τους καμένη γη. Οταν δηλαδή έφυγε η λάμψη των αγώνων αποδείχθηκε ότι το ταμείο ήταν μείον και τα σπασμένα πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

Στα 3,5 χρόνια παρουσίας του στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού ο Λ. Αυγενάκης κομπάζει λοιπόν για τα αθλητικά γεγονότα που διοργανώθηκαν επί των ημερών του και γι’ αυτά που ακολουθούν. Για να διεξαχθούν διεθνείς αγώνες δημιουργούνται οργανωτικές επιτροπές, στις οποίες διορίζονται τα «δικά τους παιδιά» και η χρηματοδότησή τους γίνεται από δημόσιο χρήμα. Τα χρήματα στο… ταμείο της γγΑ δεν επαρκούν για τις οργανωτικές επιτροπές του Λ. Αυγενάκη, αλλά λύση βρέθηκε. Με τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός και ψηφίστηκε μεσοβδόμαδα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα» ο Αυγενάκης έχει πλέον τη δυνατότητα να πάρει κομμάτι από την πίτα των χρημάτων που προέρχονται από τον φόρο τυχερών παιγνίων και ειδικότερα του στοιχήματος. Το συγκεκριμένο έσοδο σε ετήσια βάση ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ και προοριζόταν αποκλειστικά για τις ομάδες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές. Τα δεδομένα άλλαξαν με την ψήφιση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία μέρος των εσόδων θα καλύπτει έξοδα των οργανωτικών επιτροπών Αυγενάκη!

Η τροπολογία

Η τροπολογία αναφέρει τα ακόλουθα: «Χρηματοδότηση Φορέων του αθλητισμού – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 60 ν. 2961/2001 και παρ. 2 άρθρου δέκατου έκτου ν. 4787/2021. 1. Στο πρώτο εδάφιο παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2001 (Α΄ 266) προστίθενται οι Ειδικές Επιτροπές του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121) στους Φορείς που χρηματοδοτούνται από ποσοστό των εσόδων από τον φόρο τυχερών παιγνίων και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

Ποσοστό των εσόδων από τις κατηγορίες φόρων των περ. β) και δ) παρ. χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων και την επιχορήγηση των Ειδικών Επιτροπών του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), κατόπιν κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται οι δικαιούχοι, ο τρόπος κατανομής της εν λόγω χρηματοδότησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Περίπου 3 εκατ. ευρώ

Με αυτή την τροπολογία των 64 λέξεων ο υφυπουργός Αθλητισμού βρήκε χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες (και) της οργανωτικής επιτροπής των τρίτων Μεσογειακών Αγώνων που θα διεξαχθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Ηράκλειο Κρήτης, δηλαδή στην εκλογική του περιφέρεια. Είναι μια διοργάνωση που δεν ενδιαφέρει σχεδόν κανέναν, ωστόσο θα απορροφήσει μεγάλα κονδύλια.

«Η διάταξη που φέραμε περιλαμβάνει ένα ποσοστό των χρημάτων της τάξεως του 4-5% να δίνεται στις οργανωτικές επιτροπές μεγάλων αθλητικών γεγονότων που αναδεικνύει η χώρα μας. Να θυμίσω ότι φέραμε πίσω το Ράλι Ακρόπολις ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια απουσίας του από το επίσημο καλεντάρι του WRC. Υπάρχει ειδική οργανωτική επιτροπή που με απόλυτη διαφάνεια λογοδοτεί μετά το πέρας κάθε διοργάνωσης, άρα ενισχύεται με ένα μικρό μέρος των χρημάτων αυτών η οργανωτική επιτροπή των παράκτιων αγώνων και φυσικά του διεθνούς ποδηλατικού γύρου, τρία μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα» είπε στη Βουλή για την τροπολογία ο ίδιος ο Αυγενάκης, ο οποίος θα έχει ένα ποσό περίπου 3 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των οργανωτικών επιτροπών!

Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. «Κυρία πρόεδρε [Σοφία Σακοράφα], μετά απ’ αυτή την πολύ πειστική επιχειρηματολογία του κ. Αυγενάκη τελικώς κάνω δεκτή την τροπολογία του. Με έπεισε εμένα ως προς αυτό» τόνισε ο Βορίδης, ο οποίος προφανώς αρχικά ήταν αντίθετος στο να συμπεριληφθεί η τροπολογία Αυγενάκη στο νομοσχέδιο.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στις οργανωτικές επιτροπές του άρθρου 53 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121), οι οποίες αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και συγκροτούνται με αποφάσεις του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού, ανατίθεται η διεκδίκηση, η προετοιμασία, η οργάνωση και η διεξαγωγή αγώνων, συνεδρίων, συνόδων και ολυμπιακών γεγονότων στη χώρα, που έχουν Παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή ή γενικά μεγάλη σημασία. Στην παρούσα φάση έχουν ήδη συγκροτηθεί και λειτουργούν, έχοντας στο ενεργητικό τους εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις παγκοσμίου εμβέλειας και αθλητικού ενδιαφέροντος, οι εξής Οργανωτικές Επιτροπές: α) Η Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Μοtοrsport Greece), β) η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας (Cycling Greece) και γ) η Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσης των 3ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2023. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιτροπών αυτών είναι αναγκαία, γιατί διοργανώνουν διεθνούς εμβέλειας αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες προβάλλουν διεθνώς τη χώρα και επιπλέον προάγουν σε εθνικό επίπεδο τα οικεία αθλήματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter