Ομιλία του υφυπουργού

Λιάκος: Με μνημόνιο ή χωρίς η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες

Σε μία από τις σπάνιες ομιλίες του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, αποσαφήνισε πως μετά την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η χώρα μας θα ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες ανεξαρτήτως αν ήταν αναγκασμένη να εφαρμόσει προγράμματα προσαρμογής.

«Ολοκληρώνεται ένας ιστορικός κύκλος» είπε με αφορμή τον προς συζήτηση κρατικό προϋπολογισμό του 2018, προσθέτοντας πως «η χώρα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, η ανεργία μειώνεται και οι κοινωνικές δομές ενισχύονται». Κατά τον κ. Λιάκο, η θετική πορεία της οικονομίας αναγνωρίζεται από τους δανειστές και ως εκ τούτου «δεν προβλέπονται περαιτέρω μέτρα πέρα των ψηφισμένων».

Τόνισε δε πως το φετινό υπερπλεόνασμα δόθηκε στο 1/3 του πληθυσμού, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 προβλέπονται αύξηση κοινωνικών επιδομάτων και παράλληλα ένα συμπαγές πλέγμα μεταρρυθμίσεων που αφορούν μεταξύ άλλων τη φορολογική διοίκηση και τη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ως προς την επικείμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων, εξήγησε πως υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για χρήση λιγνίτη και από άλλους συμμετέχοντες στην αγορά. Οπότε, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η χώρα μας θα ήταν αναγκασμένη να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες είτε ήμασταν σε πρόγραμμα, είτε όχι.

Αναφορικά με την έξοδο από αυτού του είδους την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, υπογράμμισε πως η τέταρτη αξιολόγηση θα είναι και η τελευταία και θα σημάνει την απαρχή μίας νέας εποχής. Υποστήριξε, επίσης, ότι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού. «Πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ενεργής πολιτικής όλων και κυρίως της κοινωνίας των πολιτών» σημείωσε.

Για τους στόχους της επόμενης μέρας, έκανε λόγο για μεγέθυνση της οικονομίας, αύξηση των θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, άμβλυνση των ανισοτήτων, με την παράλληλα υλοποίηση του κατάλληλου μείγματος πολιτικών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

«Η επόμενη περίοδος θα είναι προκλητικά ενδιαφέρουσα» είπε και κατέληξε αναφέροντας πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν επιτέλους τόπου, ενώ ως κύριο κυβερνητικό μέλημα ιεράρχησε το να υπάρχει θάρρος για να συντελεστούν οι αναγκαίες αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.