Λιανεμπόριο: Αντιδράσεις στην αγορά για τα νέα μέτρα – Για νέες απώλειες εσόδων προειδοποιούν οι έμποροι

Λιανεμπόριο: Αντιδράσεις στην αγορά για τα νέα μέτρα – Για νέες απώλειες εσόδων προειδοποιούν οι έμποροι

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έρχονται από τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες, Τρίτη σύμφωνα με τα οποία οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια μόνο με μοριακό (PCR) ή rapid test.

«Μη εφαρμόσιμα» χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θεόδωρος Καπράλος. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΣΚΑΙ ανέφερε πως τα μέτρα ξάφνιασαν την αγορά διότι μέχρι τώρα είχε ακουστεί από την ίδια την κυβέρνηση πως «το λιανεμπόριο δεν είχε την ελάχιστη συμμετοχή στην υγειονομική κρίση» αφού τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις, μάσκες.

«Πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμο. Πρώτα απ’ ολά δεν είναι μια επιχείρηση δυνατό να μπαίνει στην διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού και να ελέγχει έναν συμπολίτη, έναν πελάτη που την προηγούμενη μέρα έμπαινε ελεύθερα στο κατάστημα. Ξεχνάτε ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο κόστος γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωπικού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επισήμανε πως τα νέα μέτρα πάρθηκαν σε μια κρίσιμη περίοδο.

«Είναι μια περίοδος εξαιρετικά κρίσιμη, είναι η περίοδος του 15νθημέρου του Νοεμβρίου των ενδιάμεσων εκπτώσεων που είναι μια σημαντική περίοδος. Είναι μια περίοδος που ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα. Το τρίμηνο Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος είναι το 60% του συνολικού τζίρου» πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή είναι μια περίοδος που περιμένουμε κόσμο. Αυτή την περίοδο αρχίζουν να κινούνται σε καταναλωτικούς ρυθμούς οι συμπολίτες μα.» δήλωσε ο κ. Καπράλος ο οποίος υπογράμμισε ότι από χθες που ανακοινώθηκαν τα μέτρα έχει «παγώσει» ο κόσμος.

«Αλλάζει τελείως η ψυχολογία του κόσμου» είπε.

«Επίσης, μεγάλο προβληματισμό και δυσαρέσκεια προκαλεί το γεγονός πως στα μικρά καταστήματα υπάρχει αυτός ο κανόνας, δεν υπάρχει όμως στα σουπερμάρκετ, στις λαϊκές αγορές, στα ΜΜΜ» ανέφερε ο κ. Καπράλος τονίζοντας πως ένα προϊόν που κάποιος δεν μπορέσει να το αγοράσει σε ένα μικρό κατάστημα θα το πάρει από κάποιο άλλο.

«Ανέφικτη» η εφαρμογή τους

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, χαρακτήρισε από την πλευρά του «ανέφικτη» την απαίτηση της κυβέρνησης να ελέγχονται από τους εργαζομένους στα καταστήματα οι καταναλωτές για τα τεστ κορονοϊού ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τονίζει ότι τα εν λόγω μέτρα θα επιδεινώσουν το οικονομικό περιβάλλον.

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

«Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Άλλωστε έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19 και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων. Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

 

ΕΣΕΕ: Νέες απώλειες εσόδων στο λιανεμπόριο

Για νέες απώλειες στα έσοδα των εμπορικών επιχειρήσεων από την επιβολή των νέων μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού έκανε λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας.

Σε ανακοίνωση με τίτλο «Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά», ο κύριος Καρανίκας τονίζει πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

ΠΟΕΣΕ: «Σε άτυπο lockdown και πάλι η εστίαση»

Από τη μεριά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) υποστήριξε ότι η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: «Σε άτυπο lockdown και πάλι η εστίαση», λέει η ΠΟΕΣΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter