Λιανεμπόριο: Με αναιμικούς τζίρους και στο ναρκοπέδιο των παγωμένων επιταγών

Λιανεμπόριο: Με αναιμικούς τζίρους και στο ναρκοπέδιο των παγωμένων επιταγών

Με κύκλο εργασιών στο μισό του 2019, οι έμποροι παλεύουν ενοίκια, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές και εφορία

Με τα δικά του προβλήματα, που με δυο λόγια συνοψίζονται στους αναιμικούς τζίρους και στις απλήρωτες επιταγές, κινείται το λιανεμπόριο, το οποίο κατά την κυβέρνηση έχει επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, άρα καλείται να λειτουργήσει χωρίς μέτρα στήριξης.

Είναι όμως θέμα αν με τους τζίρους που γίνονται –όπως αναφέρουν σχεδόν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Αττικής και της επαρχίας, ακόμη και μετά την έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων έμειναν υποτονικοί και κινούνται μόλις στο 50% του 2019– θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να «βγάλουν» το πλήθος των υποχρεώσεων που συσσωρεύονται, δηλαδή ενοίκια στο 100%, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές στην εφορία και βέβαια να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις παγωμένες επιταγές της πανδημίας.

Το πρόβλημα των απλήρωτων επιταγών που ξεπαγώνουν στα τέλη Αυγούστου παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα του λιανεμπορίου, καθώς την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έδωσε μεν νέα παράταση των αναστολών προθεσμίας λήξης, εμφάνισης, πληρωμής και γενικότερα μη «σφράγισης» των επιταγών έως τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο η παράταση αυτή καλύπτει μόνον τις επιταγές του τουρισμού και όχι του λιανεμπορίου, που δεν περιλαμβάνεται πλέον στους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ύψος των επιταγών που κυκλοφορούν, παράγοντες της αγοράς τις υπολογίζουν γύρω στα 4 δισ. ευρώ που, έχοντας αλλάξει χέρια κατά μέσο όρο πέντε φορές, αντιπροσωπεύουν ποσό τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ «ανοιχτά» και διάσπαρτα στην αγορά. Καθώς μεγάλο μέρος των επιταγών αυτών αφορά το λιανεμπόριο, αν στα τέλη Αυγούστου πρέπει κάποιες να αρχίσουν σταδιακά να πληρώνονται και δεν δοθεί άλλη λύση, από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα φανεί το ταμειακό κενό στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να αρχίσει το ντόμινο των αρνητικών επιπτώσεων με χρεοκοπίες και λουκέτα.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και ο πρόεδρός της Γιώργος Καρανίκας, με επικλήσεις προς την προεκλογική ρητορική της ΝΔ για τη «μεσαία τάξη», ασκούν πλέον πιέσεις με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα προς τους αρμόδιους υπουργούς και πρωτίστως τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να δοθεί επιτέλους από την κυβέρνηση το κλαδικό πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, κατά τα πρότυπα του προγράμματος που δόθηκε στην εστίαση.

Το πρόγραμμα αυτό που έχει σχεδιάσει κατά τα βασικά του σημεία η ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας έχει στόχο την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς και των επιχειρήσεων μόδας με ισχυρό στοιχείο εποχικότητας, και μολονότι η ΕΣΕΕ το ζητάει από μήνες, δεν το έχει ακόμη πάρει. Καθώς όμως στο υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά τη δρομολόγησή του, τώρα που πλησιάζει η ώρα να σκάσουν οι επιταγές της πανδημίας, η ΕΣΕΕ αυξάνει την πίεση και ελπίζει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter