Λίβανος - Χεζμπολάχ: «Η οριοθέτηση των συνόρων με το Ισραήλ δεν είναι "συμφιλίωση"»

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα ότι οι επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους για μια οριοθέτηση των συνόρων τους δεν είναι ούτε "συμφιλίωση" ούτε "εξομάλυνση" των σχέσεων.

Οι δύο γειτονικές χώρες, που συνεχίζουν να είναι τεχνικά σε πόλεμο, πρόκειται να αρχίσουν γύρω στα μέσα Οκτωβρίου συζητήσεις, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια οριοθέτηση των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων τους.

Το 2018, η χώρα υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο για έρευνες πετρελαίου για δύο υπεράκτια τεμάχια με μια διεθνή κοινοπραξία, αλλά μέρος ενός από τα δύο τεμάχια βρίσκεται στην αμφισβητούμενη θαλάσσια ζώνη με το Ισραήλ.

"Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που αφορούν αποκλειστικά τα νότια θαλάσσια σύνορά μας και την ανάκτηση των εδαφών μας (...) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε συμφιλίωση με τον σιωνιστή εχθρό (...) ούτε με τις πολιτικές εξομάλυνσης που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από αραβικές χώρες", αναφέρει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

"Η ευθύνη ανήκει στο κράτος του Λιβάνου να καθορίσει τις τοπογραφικές συντεταγμένες που οριοθετούν την εθνική κυριαρχία", υπογραμμίζει.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του σιιτικού κινήματος, που είναι η μόνη λιβανική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα στο τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) και η οποία δικαιολογεί τη διατήρηση αυτού του οπλοστασίου από τον δηλωμένο της ρόλο της "αντίστασης" στο Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.